Ann Fernholm

is creating journalism and scrutinizes the food industry

Select a membership level

Läsare

$3.50
per month
Du vill veta mer om kost och hälsa, och uppskattar att området får en oberoende genomlysning. Genom ett litet månatligt bidrag, stöttar du mig att fortsätta granska livsmedelsindustrin, myndigheter, forskare och medier.
  • Generellt stöd

Ann–hängare

$12.50
per month
Du uppskattar att kostområdet granskas på ett oberoende vis och vill bidra till detta. Med hjälp av ditt stöd, kommer jag att kunna arbeta mer med att kommentera olika nyheter i media, avslöja vilseledande budskap i butiken och även skriva forskningsnyheter om hur kosten påverkar hälsan.
  • Generellt stöd

Supersupporter

$31
per month
Du vill bidra till förändring! Att granska olika livsmedelsföretag och myndigheter är ett tidskrävande arbete. Med ditt stöd kommer jag att kunna lägga mer tid på att granska kostråd, avslöja vilseledande budskap i butiken och även skriva forskningsnyheter om hur kosten påverkar hälsan. 
  • Generellt stöd

75

patrons

$535

per month

About Ann Fernholm

Mycket av den mat som säljs i våra butiker gör oss sjuka. Livsmedelsindustrin pryder sina förpackningar med mängder av hälsobudskap, men många gånger är dessa inte sanna.
 
På min sajt annfernholm.se granskar jag livsmedelsindustrin och även våra kostråd. I flera fall har jag anmält vilseledande budskap. Havredrycksproducenter, naturgodistillverkare och barnmatsföretag tillhör de som fällts. Förutom detta skriver jag om ny forskning och sprider kunskap om allt från hur man lär barn äta mat, till hur kosten påverkar vår hälsa. 

Vill du stödja detta? Om du bidrar med en liten slant via Patreon, kommer jag att få mer tid att skriva inlägg på sajten. Om vi lär oss att välja bra mat i butiken, kommer fler kunna leva friska. Varmt tack!

Min bakgrund:

Jag har arbetat som vetenskapsjournalist sedan 2001, då jag disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet. Mina texter har synts i bland annat DN, SvD, San Francisco Chronicle, Fokus, Forskning och framsteg, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden och Kemivärlden. Under 2005 arbetade jag på DN som vetenskaps- och medicinreporter. 

År 2010 blev jag utnämnd till årets vetenskapsjournalist efter en granskning av solkrämer.

År 2011 sände Vetenskapens värld ett reportage där jag granskade kostråden till personer med typ 2-diabetes. Dessa råd har aldrig vilat på någon gedigen vetenskaplig grund. Du kan se reportaget i tre klipp på youtube.

Arbetet med tevereportaget ledde till att jag dök djupare in i kostens värld, vilket har resulterat i fyra böcker: Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker (2012), Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar (2014), Smakäventyret – att lära små barn äta mat (2015) och Stora boken om barn och mat (2019).

Sedan 2012 har jag drivit min sajt, först på ettsotareblod.se men sedan 2017 på annfernholm.se.

Som opinionsbildare och journalist är mitt mål att granska både livsmedelsbranschen och forskarvärlden. Forskare har makt över vår hälsa och vårt välmående. Det finns fantastiska forskare som bidrar till mänsklighetens bästa, men en del drar långtgående slutsatser med väldigt bräcklig data som grund. Det gäller framförallt kostområdet.

Frustrationen över att kostvetenskapen är så eftersatt ledde till att jag 2014 var med och grundade Kostfonden, en ideell forskningsfond som ska stärka kostens roll i vården. Kostfonden har bidragit till att sjösätta några av världens största koststudier inom sina respektive områden. Du kan bli månadsgivare till Kostfonden via denna länk

Tack för ditt stöd!

By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 2 exclusive posts
1
Link
1
Writing
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 2 exclusive posts
1
Link
1
Writing

Recent posts by Ann Fernholm

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits