Farkas Balázs

is creating Writing & Education

Select a membership level

Kávé

reward item
reward item
$1.57
per month
Köszönöm! Ha segítségedre volt, vagy csak simán tetszett bármi, amit eddig alkottam, meghálálhatod egy kávéval. Anélkül nem nagyon működik a művészetem. Cserébe újabb szavakat ígérek, meg persze örök hálámat!
 • Friss hírek, tervek
 • E-könyv (évente új!)

Szemle

reward item
reward item
$4.72
per month
Szedjük szét az ismertebb műveket! Miért működnek, hogyan hatottak másokra, mitől problémásak? Havi egy-két nagy cikkben felvágom nektek a legbonyolultabb mesterműveket is, csípős extrákkal és személyes véleménnyel.
 • Friss hírek, tervek
 • Mély elemzés - irodalom és popkultúra
 • E-könyv (évente új!)
 • Elveszett írások a fiókból

Műhely

reward item
reward item
$9.44
per month
Vér és verejték! Megosztom a tapasztalataimat az írásról, publikálásról, és előszedek néhány régi prózát (talán verset is!) az archívumból. Nézzük meg, mi működik (és mi nem) ebben a veszett vadnyugati világban.
 • Friss hírek, tervek
 • Mély elemzés - irodalom és popkultúra
 • Írástechnika - hogyan (ne) írjunk?
 • Elveszett írások a fiókból
 • E-könyv (évente új!)

14

patrons

$55

per month

About Farkas Balázs

Ki vagyok én és mit csinálok?
Elég sokszor felteszem magamnak ezt a kérdést sápadt hajnalokon. Gondolom, néhányan íróként ismertek (Nyolcasok, Ismétlés, Lu purpu, Embertest, Ugatás). Persze, csinálok én mindenfélét, csak úgy. Több mint kétszáz cikkem jelent már meg, többek között fantasztikus irodalomról (SFmag, The Black Aether), filmekről (Filmszem, Epik.hu), videojátékokról és game designról (GameStar, Ipon, IGN), illetve írástechnikai / publikálást segítő információkat is szívesen hoztam létre (Fantasztikus Kéziratok Éjszakája, Irodalmi Szertár). Újabban képregények és videojátékok létrehozásában is közreműködtem. (Te jó ég.)

Miért a Patreon?
Szóval, hogy is mondjam, én szívesen írok csak az írás kedvéért. Mégis, a minőségi alkotáshoz és tájékoztatáshoz gyakran a saját zsebembe kellett nyúlnom, kezdve a különböző dokumentumok és jogtiszta szoftverek beszerzésétől (még a legnehezebb időkben sem szeretek kalózkodni) az olyan költségekig, mint a saját honlapom fenntartása, vagy előadásaim útiköltsége. Megvettem azokat a könyveket, amelyekről úgy gondoltam, érdemes mindenkinek tudnia, és a cikkek nagy részéért soha nem kaptam anyagi támogatást. Ez mostanában kezd teherré válni. A kulturális finanszírozás világa szinte megközelíthetetlen, átláthatatlan, ideológialag torzult közeggé vált, ha akadna is valami, nem hiszem, hogy már szívesen pályázgatnék állami támogatásért. Azt remélem, hogy ha közvetlenül szólok hozzátok, és ismeritek, kedvelitek, amit csinálok, talán kevesebb kompromisszumot kell kötnöm, és jobb minőségű tartalmakat állíthatok elő.

Mire számíthattok a támogatásomért cserébe?
Elsősorban azokhoz szólok, akik szeretnék megismerni az alkotás mögötti folyamatokat, módszereket és lehetőségeket. Egyrészt ismertebb műveket fogok elemezni alkotói szemszögből, illetve forrásokat gyűjtök hozzájuk, másrészt írástechnikai és publikálási útmutatókat is összeállítok eddigi tapasztalataim (személyes ízlésem) alapján. Akár alkotóként, akár műkedvelőként, akár elemzőként érkezel ide, bármilyen területről (film, videojáték, képregény, irodalom), a célom, hogy az itteni anyagok friss, alkalmazható tudással és alkotókedvvel töltsenek fel. Ezenkívül hoznék letölthető novellákat, "így készült" jellegű bejegyzéseket, illetve jövő évtől kezdve szeretnék évente egy nagyobb e-könyvet összerakni.

Mire használom fel a támogatás összegét?
Ezt minden valamirevaló pályázat támogatója megkérdezi, én sem akarom elmaszatolni. Csak a legszükségesebbekre gondoltam, amelyekre már egyre nehezebben tudok saját zsebből pénzt áldozni:
 • Előfizetnék nagyobb tárhelyre és reklámmentes honlapfelületre (a meglévő Wordpress-alapú honlapom kibővítéséhez és ingyenesen letölthető anyagok tárolásához)
 • Előfizetnék néhány kiadványszerkesztést és publikálást segítő szoftverre (Adobe Creative Suit, Microsoft 365)
 • Lehetőség szerint támogatnám a kisebb független könyv- és lapkiadókat, akadémikusokat és a szabad sajtót, a főbb híreket és kiadványokat pedig itt is népszerűsíteném, ingyenesen elérhető posztokban.
Goals
$55.32 of $88 per month
Amikor elérem a $88/hó-t, lángra kapnak a kerekeim, és írok egy ötezer szavas esszét a Vissza a jövőbe trilógiáról.
1 of 2
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 56 exclusive posts
7
Images
53
Writings
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 56 exclusive posts
7
Images
53
Writings

Recent posts by Farkas Balázs

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits