Stöki & Grath

is creating Checkpoint Podcast

Select a membership level

Minden Pixel Számít

$1
per month
 • Sírig tartó hálánk + hozzáférés a Patreon-feedhez, ahol alkalomszerűen megnyilatkozunk adáson kívül is (sajnos szóviccek is elképzelhetők).

High Score

$2
per month
 • A támogató nevének kiírása minden adás posztjához.
 • + az előző szint.

Hall Of Fame

$5
per month
 • A támogató nevét bemondjuk minden adásban.
 • A támogató nevét szépen megfaszázva, videojátékos avatárral véssük fel a Checkpoint panteonjába (valahogy így).
 • + az előző szintek.

290

patrons

$1,313

per month

About Stöki & Grath

Drága olvasóink/hallgatóink/követőink!

Évek óta toljuk rendületlenül a Checkpoint szekerét, 2017-ben még elszántabban, mint valaha (2017-es indulásunk óta egy hét sem maradt ki, figyeltétek?), és most szeretnénk tovább pimpelni a podcastet. Ehhez viszont némi pénzre volna szükségünk – igen, egy amolyan lejmolós kampányindítást olvasol most, de megköszönjük, ha végigolvasod, mert akkor is lesz neked érdekes új infó, ha nulla forintot szánsz nekünk. És mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy ha egy fitying nem jön össze, akkor is megy tovább a Checkpoint és a Checkpoint Mini azt eddigi menetrend szerint, mert ez a hobbink, szeretjük csinálni. Az egész kampányt úgy találtuk ki, hogy

 • csak plusz frankóságokat hozhat az eddigi adásrendhez (szóval nem az van, hogy fizetőssé tesszük az eddigi tartalmat),
 • a támogatók extra virtuális és kézzelfogható bónuszokat kapnak,
 • de a közösségi támogatás gyümölcseit részben azok is élvezhetik, akik nem támogattak minket. (De csak ha lesz elég támogató, hihihi.)

Szóval Patreonra megyünk – ez egy olyasféle crowdfunding szolgáltatás, mint a Kickstarter meg az Indiegogo, csak nem egyszeri adományra van kitalálva, hanem havi apanázsra.

De miért adnék havonta akár egy fél petákot ezeknek a csávóknak, amikor éppen most szögezték le, hogy 0 forinttal is megy tovább minden, ahogy eddig?

Nagyon jó kérdés, már vártuk.

A Checkpointtal most is vannak költségeink, de ezeket el bírjuk viselni, mert az ember költ a hobbijára. Későbbi terveinkhez viszont még több zsé kellene, és egy ponton túl már nem akarnánk a kosztpénzből elverni a hóbortjainkra. Ezért kérjük a közösség segítségét, egyszersmind meghirdetve egy üvegzsebprogramot, azaz szentül megígérve, hogy a befolyó pénzt visszaforgatjuk a podcastre és erről beszámolunk támogatóinknak.

Néhány példa, hogy mire fordítanánk a befolyó pénzt:

 • közeleg a századik adás (ha összeadjuk a Checkpointokat és Checkpoint Miniket), szeretnénk azt egy közönség előtt felvett adással megünnepelni, amihez helyet és technikát kell bérelni (ilyen extra adásokat tervezünk a későbbiekben is),
 • tervben van egy új projekt is, amit szeretnénk elindítani (nem podcastos, de retrós),
 • stúdiót bérelnénk (most az Index stúdiója tűr meg bennünket, de nem lenne rossz valami független megoldás),
 • sőt, a távlati cél saját stúdióhardverek beszerzése, ezáltal mobilabbá válás,
 • valami apró ajándékot szeretnénk a vendégeinknek is adni (sajnos most nincs rendszeresítve ilyesmi),
 • nyilván fedeznénk belőle a SoundCloud-tárhelyünket (ez például egy olyan költség, ami most is van minden hónapban),
 • vennénk pár játékot is Checkpoint Minikhez (mert ez is költség ám, magunktól nem vettük volna meg például az elmúlt évben a Dark Sunt meg a Septerra Core-t, ha nem kértetek volna ezekről adást),
 • és persze jó magyar szokás szerint visszacsorgatnánk okosba', azaz a támogatói ajándékokra is költenénk valamennyit.
Hohó, a támogatók ajándékokat is kapnak?

Még jobb kérdés! Igen, a támogatás mértékétől függően minden támogatónknak igyekszünk valami kis pluszt adni, illetve a magasabb szinteken nem is olyan kicsit.

Támogatói szintek:

Minden Pixel Számít (1 dollár): Sírig tartó hálánk + hozzáférés a Patreon-feedhez, ahol alkalomszerűen megnyilatkozunk adáson kívül is (sajnos szóviccek is elképzelhetők).

High Score (2 dollár): Az előző szint + a támogató nevének kiírása minden adás posztjához.

Hall Of Fame (5 dollár): Az előző szintek + a támogató nevét bemondjuk minden adás végén + a támogató nevét szépen megfaszázva, videojátékos avatárral véssük fel a Checkpoint panteonjába minden poszthoz, valahogy így:Korai Öröm (7 dollár): Az előző szintek + minden adást két nappal a publikálás előtt meghallgathatsz. Ha meg tudjuk oldani technikailag, később élő stream is lehet, és akkor cseten lehet akár bekérdezni az adásba is.

Mentés Boss Fight Előtt (10 dollár): Az előző szintek + másfél-kéthavonta közös hepöning, azaz összefutunk beszélgetni egy krimóban videojátékokról, esetleg társasozni, játszani (NEM mobázni!), attól függ, hol és mennyien gyűlünk össze.

Follow Da Poló (15 dollár): Az előző szintek + félévente egy ajándék Checkpoint póló (nem búcsús holmi, hanem igényes nyomat mindig más retro játékos dizájnnal) + félévente egy választható régi videojátékos témájú háttércikk Grath ésvagy Stöki tollából. Podcast erről nem készül. Plusz lásd stretch goalok.

A Nagy Patrónus Gyönyörű (20 dollár): Az előző szintek + a pólók mellé további gaming ajándékok félévente, mindig abban a negyedévben, amikor éppen nem esedékes póló. Ez az ajándék lehet játékkód, Checkpoint poszter, ingyen belépők videojátékos rendezvényekre, videojátékos merchandising – mindig, amit meg tudunk szervezni. Plusz lásd stretch goalok.

(((Disclaimer: az utóbbi két szintnél a félévente esedékes zsákmányokat azok kapják meg, akik az előző hat hónapból legalább négyet az adott szinten voltak.)))

És ha még ez sem lenne elég, vannak még...

...stretch goalok, azaz közösen elérhető célok:

Az egyéni támogatás meghálálásán túl a közösség erejét is szeretnénk jutalmazni a magunk szerény eszközeivel, azaz kontenttel. Vagyis ha a sok 1-2 (vagy akár 15-20!) dollárból összejön egy-egy nagyobb összeg, még jobban nekigyürkőzünk a stúdióban és a monitor előtt. A három stretch goal:

Post The Past (összesen havi 50 dollár fölött):
Év végén összeszerkesztjük egy pdf-be a Checkpoint Minikhez írt cikkeket, illetve az egyéb nagyobb háttércikkeket, szépen megképezve, tördelve, kicsit akár kibővítve. Ezt karácsonyra minden blogolvasó megkapja, de támogatóink egy héttel korábban.

Game Lover (összesen havi 100 dollár fölött):
A (két)heti adásokon felül havonta plusz egy Checkpoint Mini egy választható régi videojátékról. A témát egy, a két legnagyobb szintről véletlenszerűen kiválasztott támogató adhatja meg, de mindenki számára elérhető lesz az adás.

King's Guest (összesen havi 150 dollár fölött):
A (két)heti adásokon felül havonta plusz egy vendéges Checkpoint. A témát vagy a vendéget (nyilván a realitások talaján) egy, a legnagyobb szintről véletlenszerűen választott támogató adhatja meg, de mindenki számára elérhető lesz az adás.

*** UPDATE ****
*
Az a helyzet, hogy álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 150 dollár fölé meg a számláló, pedig hétfő reggelre ez megtörtént. Pánikszerűen elkezdtünk új stretch goalt kitalálni 200-ra, de mire megtettük, azt is elértétek. Ezután kicsit visszavonultunk, és átgondoltuk, mi fér még bele az időnkbe/energiánkba. A végeredmény: további stretch goalok! Úgymint:

CheckList (összesen havi 200 dollár fölött):
Havi egy Checkpoint Minit felduzzasztunk: kipróbálunk egy új adástípust, amiben egy-egy adott retrós tematika mentén hozunk össze késhegyre menő vitákban egy top10-es listát (alkalomszerűen akár vendéggel).

Bozai József Szelleme (összesen havi 250 dollár fölött):
Új, pöpecebb, csak nekünk készült főcím még 2017-ben.

Another Visitor (összesen havi 300 dollár fölött):
Minden hónapban kisorsolunk egy támogatót, aki beülhet egy felvételünkre.

LiveCast (összesen havi 350 dollár fölött):

Félévente egy adást közönség előtt veszünk fel. A felvételt meghirdetjük, és bárki eljöhet rá.

Rohadt mobák (összesen havi 400 dollár fölött):

Checkpoint Kurrens: Negyedévente felveszünk egy bónusz nem retrós adást, amiben értékeljük a játékipar helyzetét és újdonságait.

Akasztják a hóhért (összesen havi 450 dollár fölött):

Checkpoint - a játék. Felmerült két terv is, egy kártyajáték meg egy kvízjáték. Valamelyiket megcsináljuk.
*
*******************
*
*** UPDATE #2 ****
*
Félelmetesek vagytok. Soha ne legyen nagyobb problémánk: muszáj volt újabb stretch goalokat kitalálni. Nem azért, mert telhetetlenek volnánk (nagyon örülünk minden támogatásnak), hanem mert minden eddigi stretch goalt elértetek (amit nem gondoltunk volna, hogy bekövetkezik). Szóval:

Ne akard tudni, miből van a virsli (összesen havi 500 dollár fölött):

Werkfilm a Checkpoint készüléséről, kulisszatitkokkal (szerény képességeinkhez mérten, szóval ne várjatok egy Vakondok 5-öt).

Retropolisz (összesen havi 600 dollár fölött):

Indítunk egy új weboldalt, amin hetente lesznek hosszabb retrocikkek (ezekről néha podcast is készül, de általában inkább nem).
*
***********************
*
*** UPDATE #3 ****
*
Döbbenet, de 600 dollár fölé mentünk, ezért újabb stretch goalokat állítottunk be, de ezek már véglegesek. Legalábbis nagyon reméljük, hogy az utolsó nem fog teljesülni.

Pofánk leszakad (összesen havi 700 dollár fölött):
Új logót terveztetünk egy profi grafikussal, és az IDDQD blog dizájnján és szerkezetén is felvarrjuk a ráncokat.

Grafonauták (összesen havi 800 dollár fölött):
Még több cikk (hetente kettő) a régi videojátékokról készült írásokat tartalmazó új oldalunkon (ami a 600 dolláros stretch goal teljesülésével heteken belül indul).

A YouTube elsápad (összesen havi 1000 dollár fölött):
Videós adásokat is készítünk rendszeresen, legalább negyedévente egyet.

Moba Fett (összesen havi 5000 dollár fölött):
Indítunk egy új podcastet, ami csak mobákkal foglalkozik.
*
***********************

Oké, meggyőztetek, hol kell fizetni?

Ez meg a legeslegjobb kérdés. Jobboldalt, a szintek felsorolásánál tessék beklikkolni, amit jónak láttok. Köszönjük szorozva forever. Persze a támogatás bármikor lemondható, de azon leszünk, hogy úgy gondoljátok, megérdemeljük.

Akik pedig nem támogatnak minket, azoknak is köszönjük a figyelmet, és tőlük annyit kérünk, hallgassanak minket továbbra is.

Grath & Stöki
Goals
$1,313.03 of $5,000 per month
Moba Fett:

Indítunk egy új podcastet, ami csak mobákkal foglalkozik. (Igen, a Moba Fettnek semmi értelme ebben a kontextusban, csak egy hülye szójáték már megint.)
15 of 15
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 70 exclusive posts
15
Images
19
Polls
40
Writings
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 70 exclusive posts
15
Images
19
Polls
40
Writings

Recent posts by Stöki & Grath

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits