Eva Smeele

Eva Smeele

is creating stories about her (hiking) adventures

3

patrons

$19

per month
For English check out the video (coming soon).
Hou je niet van lange lappen tekst? Dit is de samenvatting:
 • steun mij en mijn NO-Budget avonturierschap vanaf 2,50 per maand
 • ontvang een gezonde dosis wandel-, Balkan-, bergen- en avonturierinspiratie
 • twee handgeschreven brieven per jaar OF
 • trakteer me op een kopje koffie (door op deze link te klikken)
 • omdat GEVEN doet LEVEN, net als creeëren
Het donatie systeem van Patreon werkt via Paypal of Creditcard. Heb of gebruik je dit niet, maar wil je mij wel steunen? Neem dan contact op via dit contactformulier op mijn website. 

Vlašic, Via Dinarica Green Trail - Bosnië en Herzegovina

Wie ben ik?

Ik ben Eva, kom uit Amsterdam en hou van bergen, op blote voeten wandelen en de Balkan. En koffie! Onderweg zijn, op avontuur, buiten leven, zonder tijdsdruk rondzwerven. Verkennen, trekken, ontdekken. Dan voel ik me het best. Dan voel ik me vrij. Het is een manier van leven. Het is hoe ik mijn leven leef.

Van kinds af aan houd ik dagboeken bij. Schrijven is de rode draad in mijn leven. Ik schrijf verhalen over mijn belevenissen, over mijn passies, over wat ik denk en wat ik voel. Gedachtenfrutsels, ervaringen, levensvragen en soms wat antwoorden. Alles pen ik neer. Al jaren lang. Mijn blog "EVAdinarica Project" is als het ware een kijkje achter de schermen, een kijkje in mijn dagboek.

Durmitor, Via Dinarica White Trail - Montenegro

Hoezo Dinarica?

De Balkan heeft een onbeschrijflijke aantrekkingskracht op me. De cultuur, de taal, de mensen en de natuur. Oh, de natuur! Die bergen! De Dinarische Alpen of de Dinarides, zijn bergen zoals ik ze het liefst hebt. Grillig, groen en ruig met wijdse uitzichten.
In 2016 liep ik de gloednieuwe, maar nog steeds onvoltooide Via Dinarica, een mega trail dwars door het Dinarisch karstgebergte. Na het lopen van de Via Dinarica White Trail, besloot ik er nog een jaartje aan vast te plakken. Nog een jaartje wandelen. Nog een jaartje onderweg zijn. In plaats van overhaast en onbezonnen terug naar de Balkan te vliegen, ging ik te voet. Te voet terug naar de Balkan, 4000 kilometer van Amsterdam naar Sarajevo.

Eenmaal terug op de Balkan, terug in de Dinarische Alpen, terug op de Via Dinarica, wist ik het zeker. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken. Ik blijf. Ik heb mijn huis in Amsterdam opgezegd, mijn spullen verkocht en me ingeschreven voor een taalcursus in Zagreb, Kroatië. In mei (2018) trek ik er weer op uit. Dan ga ik verder met mijn Via Dinarica voettocht, met mijn trage trekking door de Dinarides. Over de precieze route vertel ik later meer. Of  neem alvast een kijkje hier.

Wat is mijn missie?

Het is mijn missie om de Via Dinarica, de Dinarides en de ongerepte wildernis van de Balkan (in het westen) onder de aandacht te brengen. Dit doe ik door verhalen te vertellen. Ik schrijf, fotografeer, spreek, klets en maak videos. Dit alles doe ik op een persoonlijke manier. Op mijn manier. Verwacht van mij geen "10 reasons why..." of "Waarom je nu naar de Balkan MOET" - achtige schrijfsels. Nee. Ik neem je mee op avontuur. Ik vertel je mijn verhaal. Het echte verhaal.

Want naast een portie Balkan inspiratie, hoop ik met mijn verhalen het leven van een stoere, moedige (onbereikbare) avonturier - daar schaar ik mezelf voor het gemak maar even onder - een beetje tastbaarder te maken. Tastbaar en toegankelijk. Ik ben ook maar gewoon een mens en ik weet het ook allemaal niet zo goed. Dat wat mij stoer of moedig maakt is niet het gebrek aan angsten of twijfels. Zeker niet.

Ik geloof juist dat je door jouw angsten en twijfels te omarmen en ze desnoods mee op reis te nemen, pas echt échte moed laat zien.

Ik zie mezelf als iemand die deuren opent. Jij mag vervolgens zelf kijken of en wat je daarmee wilt doen.

NO-BUDGET avonturieren

In het leven lijken er soms meer moeten-dingen dan willen- of kunnen-dingen te zijn. Je  moet natuurlijk geld verdienen. Je moet jezelf in je eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Je moet bereikbaar zijn. Je moet iets van je leven maken... Maar MOET dat echt? Of wíl je dat?

Wanneer het niet bij je past om mee te hobbelen in het "normale" ritme van de samenleving, kan het leven knap lastig worden. Lastig, maar niet onmogelijk. Het is maar net wat jouw instelling is. Ik zie het als een uitdaging. 

Het is fijn om een veilige slaapplaats te vinden, je zult inderdaad moeten eten, het is toch wel belangrijk om een zorgverzekering te hebben en last but not least, het abonnement van die slimme telefoon moet ook betaald worden. Maar dat is het wat mij betreft dan wel zo ongeveer. Dit zijn de maandelijkse kosten die ik maak. Wanneer ik in een tent slaap of een logeeradresje heb, heb ik ongeveer 150,- euro per maand nodig voor mijn vaste lasten. En daar schaar ik de kosten van mijn website voor het gemak ook even onder. Van 150,- euro per maand doe ik alles.  LEEF ik.

Mijn enige moeten-ding is dus zorgen dat ik maandelijks die 150,- euro bij elkaar krijg. Of dat nou met artikelen schrijven, lezingen geven, via donaties of traktaties is, maakt niet uit. En wanneer het niet lukt, zal ik ergens appels moeten gaan plukken. Of asperges steken (zo heet dat toch?). Dit is wat ik onder NO-budget avonturieren versta. Zonder zekerheden het avontuur aan gaan. En geloof mij, het is zowél bevrijdend als beklemmend. Maar wat is dat nou niet?

Uitzicht van Prutaš, Durmitor - Montenegro

Waarom Patreon?

Ik zie Patreon als een steuntje in de rug om het een beetje anders te doen. Een platform dat het mogelijk maakt om een beetje anders te leven. Om mijn leven in mijn eigen ritme te leven. Om met volle aandacht schrijfsels te creeëren, verhalen de wereld in te slingeren en... En wellicht daarmee andere mensen te inspireren. 
Inspiratie, herkenning, een stukje erkenning en simpelweg genieten.

Ja, ik kies voor een relatief onzeker bestaan. Ik kies ervoor om mijn wanderlust boven een goed betaalde baan te plaatsen. Of überhaupt boven een baan te plaatsen. Ik kies ervoor te leven van een uiterst minimaal, zeer fluctuerend inkomen. Ik kies bewust voor het NO-budget avonturieren. Maar ik kies er ook voor om de creeër-deel-en-inspiratie-drang boven geld te plaatsen.

Ik geloof namelijk in de kracht van geven.

Mijn werkmotto is dan ook: doe dat wat je ook zou doen als je er niet voor betaald zou worden, dat maakt je pas echt een rijk mens.

En daarom dus, Patreon. 

Wat heb ik jou te bieden?

Ik begrijp heel goed dat als jij mij maandelijks met een beetje geld steunt, dat je daar iets voor terug wilt zien. Echter, gezien ik mij persoonlijk niet helemaal lekker voel bij dit "voor wat, hoort wat cultuurtje", ben ik slechts op zoek naar Patrons die hier hetzelfde over denken. Ik wil geen exclusieve verhalen schrijven of exclusieve video's maken. Dat wat ik creeër, wil ik met iedereen kunnen delen.

Wat ik bied zijn handgeschreven brieven. Wanneer jij mij maandelijks steunt, stuur ik je twee keer per jaar een brief. Een echte brief brief. Als ik ooit een boek uit breng, zal ik je daar heus ook een exemplaar van opsturen, maar wanneer die droom werkelijkheid wordt, weet ik niet. 
 • Bedank-ansichtkaartje
 • Handgeschreven brieven
 • Toekomstig boek
Wil je nou meer post, dan kan dat. Ik schrijf namelijk ook  brieven op bestelling. Op mijn website geef ik tekst en uitleg, kijk hier.

Koffie

En ja, ik ben dol op koffie! Verslingerd aan of verslaafd misschien, maar het gaat me niet alleen om de koffie. Ieder land lijkt zijn eigen karakteriserende koffie-cultuur te hebben. Door de tijd te nemen en te gaan zitten met een kopje koffie, neem ik deel aan de lokale koffie-cultuur én maak ik contact met andere koffie-liefhebbers/verslaafden. Waarover ik vervolgens weer verhalen kan schrijven ;).

Vind je een maandelijkse bijdrage wat veel van het goede, maar wil je me wel zo nu en dan op een kopje koffie trakteren? Dat kan door op de foto hieronder te klikken. Echt waar.

Dank voor het lezen. Zeker als je helemaal tot hier ben gekomen ;)
Tiers
GEVEN doet LEVEN
$3 or more per month
Vanaf €2,50 per maand

★ Een blije, levende Eva!

★ Ansichtkaartje vanuit onbekende bestemming


Buy me a coffee
$3 or more per month
YES, I love coffee. Especially while writing.


Although I’m a bit of an addict, it’s not just about the coffee. Every country seems to have its own coffee culture, it’s part of their identity. By sitting down to drink a cup of coffee, I’ll be able to take part of the local coffee culture and connect with other coffee lovers/addicts. 


And that often leads to more stories :)

Handgeschreven brieven
$6 or more per month
Vanaf €5 per maand

★ Een blije Eva!

★ Twee handgeschreven brieven

Toekomstig boek
$12 or more per month
Vanaf €10 per maand

★ Een blije Eva!

★ Twee handgeschreven brieven

★ Een exemplaar van mijn toekomstige boek (niet bekend of en wanneer die verschijnt)

Lezing
$30 or more per month
Vanaf €25 per maand voor minimaal 1 jaar

★ Een blije Eva!

★ Een voor jouw doelgroep op maat gemaakte lezing

(exclusief reiskosten)

For English check out the video (coming soon).
Hou je niet van lange lappen tekst? Dit is de samenvatting:
 • steun mij en mijn NO-Budget avonturierschap vanaf 2,50 per maand
 • ontvang een gezonde dosis wandel-, Balkan-, bergen- en avonturierinspiratie
 • twee handgeschreven brieven per jaar OF
 • trakteer me op een kopje koffie (door op deze link te klikken)
 • omdat GEVEN doet LEVEN, net als creeëren
Het donatie systeem van Patreon werkt via Paypal of Creditcard. Heb of gebruik je dit niet, maar wil je mij wel steunen? Neem dan contact op via dit contactformulier op mijn website. 

Vlašic, Via Dinarica Green Trail - Bosnië en Herzegovina

Wie ben ik?

Ik ben Eva, kom uit Amsterdam en hou van bergen, op blote voeten wandelen en de Balkan. En koffie! Onderweg zijn, op avontuur, buiten leven, zonder tijdsdruk rondzwerven. Verkennen, trekken, ontdekken. Dan voel ik me het best. Dan voel ik me vrij. Het is een manier van leven. Het is hoe ik mijn leven leef.

Van kinds af aan houd ik dagboeken bij. Schrijven is de rode draad in mijn leven. Ik schrijf verhalen over mijn belevenissen, over mijn passies, over wat ik denk en wat ik voel. Gedachtenfrutsels, ervaringen, levensvragen en soms wat antwoorden. Alles pen ik neer. Al jaren lang. Mijn blog "EVAdinarica Project" is als het ware een kijkje achter de schermen, een kijkje in mijn dagboek.

Durmitor, Via Dinarica White Trail - Montenegro

Hoezo Dinarica?

De Balkan heeft een onbeschrijflijke aantrekkingskracht op me. De cultuur, de taal, de mensen en de natuur. Oh, de natuur! Die bergen! De Dinarische Alpen of de Dinarides, zijn bergen zoals ik ze het liefst hebt. Grillig, groen en ruig met wijdse uitzichten.
In 2016 liep ik de gloednieuwe, maar nog steeds onvoltooide Via Dinarica, een mega trail dwars door het Dinarisch karstgebergte. Na het lopen van de Via Dinarica White Trail, besloot ik er nog een jaartje aan vast te plakken. Nog een jaartje wandelen. Nog een jaartje onderweg zijn. In plaats van overhaast en onbezonnen terug naar de Balkan te vliegen, ging ik te voet. Te voet terug naar de Balkan, 4000 kilometer van Amsterdam naar Sarajevo.

Eenmaal terug op de Balkan, terug in de Dinarische Alpen, terug op de Via Dinarica, wist ik het zeker. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken. Ik blijf. Ik heb mijn huis in Amsterdam opgezegd, mijn spullen verkocht en me ingeschreven voor een taalcursus in Zagreb, Kroatië. In mei (2018) trek ik er weer op uit. Dan ga ik verder met mijn Via Dinarica voettocht, met mijn trage trekking door de Dinarides. Over de precieze route vertel ik later meer. Of  neem alvast een kijkje hier.

Wat is mijn missie?

Het is mijn missie om de Via Dinarica, de Dinarides en de ongerepte wildernis van de Balkan (in het westen) onder de aandacht te brengen. Dit doe ik door verhalen te vertellen. Ik schrijf, fotografeer, spreek, klets en maak videos. Dit alles doe ik op een persoonlijke manier. Op mijn manier. Verwacht van mij geen "10 reasons why..." of "Waarom je nu naar de Balkan MOET" - achtige schrijfsels. Nee. Ik neem je mee op avontuur. Ik vertel je mijn verhaal. Het echte verhaal.

Want naast een portie Balkan inspiratie, hoop ik met mijn verhalen het leven van een stoere, moedige (onbereikbare) avonturier - daar schaar ik mezelf voor het gemak maar even onder - een beetje tastbaarder te maken. Tastbaar en toegankelijk. Ik ben ook maar gewoon een mens en ik weet het ook allemaal niet zo goed. Dat wat mij stoer of moedig maakt is niet het gebrek aan angsten of twijfels. Zeker niet.

Ik geloof juist dat je door jouw angsten en twijfels te omarmen en ze desnoods mee op reis te nemen, pas echt échte moed laat zien.

Ik zie mezelf als iemand die deuren opent. Jij mag vervolgens zelf kijken of en wat je daarmee wilt doen.

NO-BUDGET avonturieren

In het leven lijken er soms meer moeten-dingen dan willen- of kunnen-dingen te zijn. Je  moet natuurlijk geld verdienen. Je moet jezelf in je eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Je moet bereikbaar zijn. Je moet iets van je leven maken... Maar MOET dat echt? Of wíl je dat?

Wanneer het niet bij je past om mee te hobbelen in het "normale" ritme van de samenleving, kan het leven knap lastig worden. Lastig, maar niet onmogelijk. Het is maar net wat jouw instelling is. Ik zie het als een uitdaging. 

Het is fijn om een veilige slaapplaats te vinden, je zult inderdaad moeten eten, het is toch wel belangrijk om een zorgverzekering te hebben en last but not least, het abonnement van die slimme telefoon moet ook betaald worden. Maar dat is het wat mij betreft dan wel zo ongeveer. Dit zijn de maandelijkse kosten die ik maak. Wanneer ik in een tent slaap of een logeeradresje heb, heb ik ongeveer 150,- euro per maand nodig voor mijn vaste lasten. En daar schaar ik de kosten van mijn website voor het gemak ook even onder. Van 150,- euro per maand doe ik alles.  LEEF ik.

Mijn enige moeten-ding is dus zorgen dat ik maandelijks die 150,- euro bij elkaar krijg. Of dat nou met artikelen schrijven, lezingen geven, via donaties of traktaties is, maakt niet uit. En wanneer het niet lukt, zal ik ergens appels moeten gaan plukken. Of asperges steken (zo heet dat toch?). Dit is wat ik onder NO-budget avonturieren versta. Zonder zekerheden het avontuur aan gaan. En geloof mij, het is zowél bevrijdend als beklemmend. Maar wat is dat nou niet?

Uitzicht van Prutaš, Durmitor - Montenegro

Waarom Patreon?

Ik zie Patreon als een steuntje in de rug om het een beetje anders te doen. Een platform dat het mogelijk maakt om een beetje anders te leven. Om mijn leven in mijn eigen ritme te leven. Om met volle aandacht schrijfsels te creeëren, verhalen de wereld in te slingeren en... En wellicht daarmee andere mensen te inspireren. 
Inspiratie, herkenning, een stukje erkenning en simpelweg genieten.

Ja, ik kies voor een relatief onzeker bestaan. Ik kies ervoor om mijn wanderlust boven een goed betaalde baan te plaatsen. Of überhaupt boven een baan te plaatsen. Ik kies ervoor te leven van een uiterst minimaal, zeer fluctuerend inkomen. Ik kies bewust voor het NO-budget avonturieren. Maar ik kies er ook voor om de creeër-deel-en-inspiratie-drang boven geld te plaatsen.

Ik geloof namelijk in de kracht van geven.

Mijn werkmotto is dan ook: doe dat wat je ook zou doen als je er niet voor betaald zou worden, dat maakt je pas echt een rijk mens.

En daarom dus, Patreon. 

Wat heb ik jou te bieden?

Ik begrijp heel goed dat als jij mij maandelijks met een beetje geld steunt, dat je daar iets voor terug wilt zien. Echter, gezien ik mij persoonlijk niet helemaal lekker voel bij dit "voor wat, hoort wat cultuurtje", ben ik slechts op zoek naar Patrons die hier hetzelfde over denken. Ik wil geen exclusieve verhalen schrijven of exclusieve video's maken. Dat wat ik creeër, wil ik met iedereen kunnen delen.

Wat ik bied zijn handgeschreven brieven. Wanneer jij mij maandelijks steunt, stuur ik je twee keer per jaar een brief. Een echte brief brief. Als ik ooit een boek uit breng, zal ik je daar heus ook een exemplaar van opsturen, maar wanneer die droom werkelijkheid wordt, weet ik niet. 
 • Bedank-ansichtkaartje
 • Handgeschreven brieven
 • Toekomstig boek
Wil je nou meer post, dan kan dat. Ik schrijf namelijk ook  brieven op bestelling. Op mijn website geef ik tekst en uitleg, kijk hier.

Koffie

En ja, ik ben dol op koffie! Verslingerd aan of verslaafd misschien, maar het gaat me niet alleen om de koffie. Ieder land lijkt zijn eigen karakteriserende koffie-cultuur te hebben. Door de tijd te nemen en te gaan zitten met een kopje koffie, neem ik deel aan de lokale koffie-cultuur én maak ik contact met andere koffie-liefhebbers/verslaafden. Waarover ik vervolgens weer verhalen kan schrijven ;).

Vind je een maandelijkse bijdrage wat veel van het goede, maar wil je me wel zo nu en dan op een kopje koffie trakteren? Dat kan door op de foto hieronder te klikken. Echt waar.

Dank voor het lezen. Zeker als je helemaal tot hier ben gekomen ;)

Recent posts by Eva Smeele

Tiers
GEVEN doet LEVEN
$3 or more per month
Vanaf €2,50 per maand

★ Een blije, levende Eva!

★ Ansichtkaartje vanuit onbekende bestemming


Buy me a coffee
$3 or more per month
YES, I love coffee. Especially while writing.


Although I’m a bit of an addict, it’s not just about the coffee. Every country seems to have its own coffee culture, it’s part of their identity. By sitting down to drink a cup of coffee, I’ll be able to take part of the local coffee culture and connect with other coffee lovers/addicts. 


And that often leads to more stories :)

Handgeschreven brieven
$6 or more per month
Vanaf €5 per maand

★ Een blije Eva!

★ Twee handgeschreven brieven

Toekomstig boek
$12 or more per month
Vanaf €10 per maand

★ Een blije Eva!

★ Twee handgeschreven brieven

★ Een exemplaar van mijn toekomstige boek (niet bekend of en wanneer die verschijnt)

Lezing
$30 or more per month
Vanaf €25 per maand voor minimaal 1 jaar

★ Een blije Eva!

★ Een voor jouw doelgroep op maat gemaakte lezing

(exclusief reiskosten)