Vincze Miklós

is creating kulturális újságírás (Ismeretlen Budapest)

Select a membership level

Tetszőleges havi összeg, minden nélkül

$1
per month
Havi, azonos összegű támogatás,mindenféle plusz tartalomra való igény nélkül.

Less be a színfalak mögé!

$3
per month
Több infót és szépséget akarsz látni, mint ami végül egy cikkbe kerül? Fotók, információmorzsák, archív képek, fura részletek egy heti összefoglalóban.

Több infó, és havi egy városi túra

$15
per month
Több infót és szépséget akarsz látni, mint ami végül egy cikkbe kerül? Fotók, információmorzsák, archív képek, fura részletek egy heti összefoglalóban – plusz havi egy ingyenes részvételi lehetőség bármelyik, induló túrámon (Kozma utcai izraelita temető, Ismeretlen Budapest, A belvárosi szecesszió, A Fiumei úti Nemzeti Sírkert ismeretlen csodái...)

19

patrons

$71

per month

About Vincze Miklós

Vincze Miklós vagyok, jelenleg a 24.hu kultúra rovatának újságírója, Budapest rejtett arca, a filmtörténet és a történelem megszállottja.

Cikkeim korábban számos magyar és angol nyelvű lapban jelentek meg, így többek közt a Gawker Media tematikus oldalain (io9, Gizmodo, Jalopnik), átvételként azonban a The Huffington Post, a The Guardian, a Trendhunter, az OpenCulture, a Paleofuture, valamint az Index.hu hasábjain, illetve több könyv anyagában (The Age of Radiance: The Epic Rise and Dramatic Fall of the Atomic Era, Craig Nelson, 2014) is feltűntek.


Jelenleg is több platformra (24.hu, Facebook, Tumblr, Instagram) gyártok, illetve válogatok anyagokat a kulturális újságírás minden területét érintve:Ismeretlen Budapest címet viselő sorozatomban a főváros kevéssé ismert épületeit, tereit, szobrait, illetve hosszú történelmének rég elfeledett epizódjait, illetve a magyar örökségvédelem hibáinak köszönhetően az elmúlt években lebontott, sokszor nem csak épített értéket jelentő, de a magyar történelem egy szeletének is helyszínt adó bérházakat mutatom be, így az Astoriánál állt legendás sörkertet, a Városliget elfeledett liliputi színházát, az óbudai ufót, a kis híján uszodává, sportcsarnokká vagy óriásgarázzsá alakított vásárcsarnokokat, a szecessziós Kőbányát megteremtő Schöntheil Richárd életművét, vagy épp a belvárosi udvarban megbújó rollerező mackót.A sorozat epizódjai itt érhetők el, de a közel kétszázötven anyag térképes nézetben, a Google Térképen át is követhető – a legfrissebb írásokat sárga, a korábbiakat pedig kék pöttyök jelölik.Az épp rövid szabadságát élvező Ismeretlen magyarok ugyanezt a feladatot a Kárpát-medencén kívül, vagy épp azon belül jókora karriert befutó, itthon azonban ismeretlen művészek, építészek és tudósok megismertetését tűzte ki célul. Az itt olvasható cikksorozatban eddig többek közt a bankhivatalnokból a Casablanca főpincérévé lett Szőke Szakáll, a Marilyn Monroe-t is felfedező divatfotós, Dienes Andor, illetve a James Bond legnagyobb ellenségét, Goldfingert ihlető brutalista építész életét ismerhették meg az olvasók.A világ egy fura hely sorozatban fura történelmi eseményekre, szokatlan szokásokra és a művészettörténet legmeglepőbb fejezeteire derítek fényt, legyen szó bizarr szamurájsisakokról, a második világháború egyetlen négylábú hadifoglyáról, a száz éve még parkok helyett temetőben piknikező amerikaiakról, vagy épp a türkmén főváros sci-fibe illő épületeiről. Az ebben a témakörben eddig született cikkek itt bújnak meg.Instagramon
napi legalább egy posztban mutatom be az Ismeretlen Budapest-sorozatban rövidesen bemutatkozó, vagy az időhiány miatt cikket nem érő, de rövid bemutatásra mindenképp érdemes helyeket. A közel kilenc éve indult, grofjardanhazy néven működő csatornát jelenleg négy és félezren követik – nem számítva a saját Instagram-fiókkal nem rendelkezőket.A Tumblr-en szintén grofjardanhazy néven futó mikroblogban számos, a cikkek megszületése során felfedezett, de azokhoz semmiféle szállal nem kapcsolódó anyagokat osztok meg, így a XIX. és XX. századi magyar sajtótörténet számos furcsa rövidhírét, vagy épp a tudósítások közt megbújó, ma szürreálisan ható hirdetéseket. Rendszeresen átfésülöm a magyar aukciósházak katalógusait, hogy a legérdekesebb tételeket – sokszor rövid leírással együtt – bemutassam, jóval szélesebb réteghez eljuttatva azokat. A szintén négy és félezres követőbázis nem csak ezekkel a posztokkal, de a művészeti blogok tucatjaiból átvett képekkel, sorozatokkal, vagy hírekkel találkozhat.
Goals
$71.03 of $200 per month
A cél a meglévő DSLR-em mellé egy tele- és egy nagylátószögű objektív, illetve egy masszívabb laptop beszerzése, hiszen a kilencéves MacBook-om lassan többet jár szervízben, mint más nagybevásárolni.

Emellett az IsmeretlenBudapest.hu is gőzerővel készül, ahol nem csak az előző években megjelent Budapest-témájú cikkeim linkjeit, illetve rövid vázlataikat gyűjtöm össze, de más városrajongók Instagram- és blogposztjait is elérhetitek majd innen, sőt, erre a felületre dedikált (nem csak saját) anyagok is szép számmal születnek majd.
1 of 1
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 11 exclusive posts
14
Images
5
Writings
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 11 exclusive posts
14
Images
5
Writings

Recent posts by Vincze Miklós

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits