Καθημερινή Φυσική

is creating YouTube videos

Select a membership level

Πρόσβαση στο Patreon feed
reward item
$1
per video

Εκτός από την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου θα έχεις πρόσβαση στο Patreon feed όπου δημοσιεύω εξελίξεις για τα επερχόμενα βίντεο και μηνιαίες ενημερώσεις για το κανάλι.

Wall of Thanks
reward item
$2
per video

Το όνομα (ή ψευδώνυμό) σου θα κοσμεί το «Wall of Thanks» στο ιστολόγιο της Καθημερινής Φυσικής μέχρι τον θερμικό θάνατο του σύμπαντος. Ή μέχρι να ακυρώσεις τη συνεισφορά σου. Όποιο συμβεί πρώτο.


+ όλα τα παραπάνω!

Giveaways!
reward item
$3
per video

Θα έχεις τη δυνατότητα να δηλώνεις συμμετοχή στις κληρώσεις που γίνονται αποκλειστικά για το Patreon. Συνήθως είναι βιβλία.


+ όλα τα παραπάνω!

116

patrons

$507

per video

About


Γεια σας!

Με λένε Στέφανο, είμαι φυσικός και φτιάχνω σύντομα, εκπαιδευτικά και χιουμοριστικά βίντεο στο YouTube για θέματα που βρίσκω ενδιαφέροντα και θέλω να μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο. Συνήθως έχουν να κάνουν με τη φυσική αλλά περιστασιακά αφορούν και άλλες επιστήμες, καθώς και τη φιλοσοφία και τον ορθολογισμό.

Όταν ξεκίνησα το project, το μακρινό 2015, δεν είχα ιδέα για την απήχηση που θα είχε. Ήταν απλά μια ασχολία στον ελεύθερό μου χρόνο και απέκτησε υπόσταση λίγο καιρό μετά την παραλαβή του πτυχίου μου. Ήμουνα νέος, βλέπετε, και γεμάτος ιδέες. Εσείς όμως το αγκαλιάσατε, το αγαπήσατε και το κουβαλήσατε μέχρι εδώ που είναι σήμερα. Για τον λόγο αυτόν, σας είμαι απεριόριστα ευγνώμων.

Η κατάστασή μου
Τα τελευταία 2 χρόνια έχω δημιουργήσει περισσότερα από 20 βίντεο και, αυτή τη στιγμή, η Καθημερινή Φυσική είναι η κύρια απασχόλησή μου. Έπειτα απ’ όλον αυτόν τον καιρό είμαι σε θέση να γνωρίζω με βεβαιότητα δύο πράγματα:

1) Θέλω να συνεχίσω να παράγω βίντεο για πολύ καιρό ακόμα. Η ενασχόλησή μου με αυτό το εγχείρημα είναι ένα μεγάλο ρίσκο καθώς απαιτεί να του αφιερώνω σχεδόν όλες μου τις διαθέσιμες εργατοώρες. Στο ίντερνετ, το μέλλον είναι δυσβάστακτα αβέβαιο. Για πόσο καιρό θα λειτουργεί το YouTube; Τι θα συμβεί αν πάθει κάτι το κανάλι που έχω χτίσει με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα; Τι θα συμβεί αν ο αλγόριθμος αποφασίσει να με… συνταξιοδοτήσει πριν την ώρα μου; Το YouTube κατέχει λίγη περισσότερη επιρροή πάνω στα μέσα βιοπορισμού μου απ’ όση θα ήθελα.

Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είναι μία από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου. Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει, τα άτομα που έχω γνωρίσει, η ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και η ηθική ικανοποίηση πως δουλεύω για κάποιον ευγενή σκοπό, είναι προνόμια που δύσκολα θα συναντούσα σε κάποια άλλη δουλειά.

2) Η Καθημερινή Φυσική πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη για να λειτουργήσει. Η ηθική ικανοποίηση είναι φοβερό συναίσθημα αλλά δυστυχώς δε γεμίζει το στομάχι μου, ούτε πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος.

Ένα επεισόδιο, παρότι σύντομο, απαιτεί πολλές δεκάδες ώρες εργασίας. Προσπαθώ με κάθε βίντεο να βελτιώνομαι. Θέλω οι πληροφορίες που μεταδίδω να είναι διπλο- και τριπλο-τσεκαρισμένες και το θέμα να παρουσιάζεται με τον πιο ενδιαφέρων τρόπο που θα μπορούσα να σκεφτώ. Μεταξύ ποιότητας και ποσότητας, πάντα θα επιλέγω την ποιότητα κι ας οδηγεί εν τέλει σε λιγότερα βίντεο και χαμηλότερο εισόδημα.

Ένα μέρος του εν λόγω εισοδήματος προέρχεται από τις διαφημίσεις του YouTube και τις ανεξάρτητες χορηγίες. Όσον αφορά την προώθηση των χορηγών, διατηρώ την παρέμβαση στο περιεχόμενο στο ελάχιστο δυνατό. Όσον αφορά τις αυτόματες διαφημίσεις του YouTube υπάρχει το εξής πρόβλημα: Τα έσοδα εξαρτώνται από τις προβολές. Και οι προβολές δεν είναι πάντοτε αντιπροσωπευτικές της ποιότητας ενός βίντεο αλλά περισσότερο του πόσο καλά έχει πάει βάσει των μετρικών που έχει ορίσει ο αλγόριθμος.

Αν και κατανοώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδανικά θα ήθελα η Καθημερινή Φυσική να μπορούσε να υποστηριχθεί αποκλειστικά μέσω crowdfunding. Στην τελική, θέλω να φτιάχνω βίντεο για εσένα αγαπητέ μου θεατή. Όχι για το YouTube, ούτε για τους χορηγούς.

Φυσικά, η αποτελεσματικότητα του crowdfunding δε βασίζεται στους λίγους που θα δώσουν πολλά λεφτά αλλά στους πολλούς που θα διαθέσουν αμελητέα μικροποσά, τα οποία όμως ως σύνολο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν λοιπόν σου αρέσει το υλικό της Καθημερινής Φυσικής και θέλεις να με βοηθήσεις να συνεχίσω να δημιουργώ, μπορείς να συνεισφέρεις χρηματικά στην παραγωγή των βίντεο μέσω του Patreon. Σκέψου το σαν να με κερνάς έναν καφέ. Εσένα σου αρέσουν τα βίντεο, εμένα μου αρέσει ο καφές :).Τι είναι το Patreon;
Το Patreon είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα crowdfunding που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από κανάλια στο YouTube.

  • Επιτρέπει στα άτομα που τους αρέσει η δουλειά μου να με βοηθήσουν μέσω μικρών συνδρομητικών συνεισφορών.
  • Η συνεισφορά μπορεί να είναι ό,τι ποσό θέλεις, ξεκινώντας από μόλις 1 δολάριο.
  • Χρεώνεσαι μόνο όταν δημοσιεύω ένα νέο βίντεο. Η χρέωση γίνεται στις αρχές του κάθε μήνα εφόσον τον προηγούμενο δημοσιεύτηκε κάποιο βίντεο. Αν δεν έχω ανεβάσει βίντεο, δε χρεώνεσαι. Επίσης, δε χρεώνεσαι για βίντεο τύπου ανακοινώσεων, υποσημειώσεων κτλ.
  • Μπορείς να ακυρώσεις τη συνεισφορά σου όποια στιγμή θέλεις.


ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το Patreon περιστασιακά αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες όταν αυτές για κάποιον λόγο εμποδίζουν τις πληρωμές. Απ’ ό,τι φαίνεται, καμιά φορά, οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα από εσένα που θέλεις να ξοδέψεις τα λεφτά σου… Αν σου προκύψει σχετικό πρόβλημα μπορείς να κάνεις έναν λογαριασμό στο PayPal και να επιλέξεις αυτόν ως μέθοδο πληρωμής. Το PayPal συνήθως λειτουργεί σωστά.

Που θα πηγαίνουν τα λεφτά;
Στον τραπεζικό μου λογαριασμό! Χα-χα! Εντάξει, συγγνώμη. Καθώς η Καθημερινή Φυσική αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός μου αυτή την περίοδο, τα λεφτά διοχετεύονται στο να καλύψουν τις βασικές μου ανάγκες. Νερό, φαγητό, στέγη, ένδυση, διακοπές στις Μπαχάμες. Τέτοια πράγματα. Κάποιο ποσό επενδύεται σε καλύτερο εξοπλισμό και σε βιβλία. Πολλά βιβλία. Τα βιβλία βοηθάνε πολύ στην έρευνα και στη διαμόρφωση νέων ιδεών.

Επίλογος
Το υλικό της Καθημερινής Φυσικής θα παραμείνει δωρεάν, για όλους, για πάντα. Αυτό που αλλάζει μέσω αυτής της προσπάθειας είναι η συχνότητα δημοσίευσης. Αν η Καθημερινή Φυσική είναι η κύρια απασχόλησή μου, η συχνότητα παραμένει η μέγιστη δυνατή. Αν και ο βασικός στόχος είναι να δημοσιεύεται ένα βίντεο τον μήνα (εκτός Αυγούστου), η πραγματικότητα είναι πως πολλές φορές δεν καταφέρνω να τον πιάσω γιατί θεωρώ πως ένα βίντεο δεν είναι έτοιμο. Όπως προείπα, ανάμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα, θα επιλέγω πάντα την ποιότητα.

Είτε επιλέξεις να με υποστηρίξεις είτε όχι, θέλω να σε ευχαριστήσω που αφιερώνεις λίγο από τον χρόνο σου για να παρακολουθήσεις τα βίντεο που φτιάχνω. Εύχομαι να συνεχίσω να δημιουργώ πράγματα που σου αρέσουν.
Goals
$506.81 of $1,000 per video
Η Καθημερινή Φυσική θα μπορεί να βασιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο crowdfunding.
2 of 2
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 35 exclusive posts
1
Image
6
Links
2
Polls
14
Writings
12
Videos
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 35 exclusive posts
1
Image
6
Links
2
Polls
14
Writings
12
Videos

Recent posts by Καθημερινή Φυσική

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits