Lazar Čovs

is creating Popravljam — novinarstvom, aktivizmom i obrazovanjem

8

patrons

$40

per month

About Lazar Čovs

Zdravo svima!

Moje ime je Lazar Čovs, novinar sam, fektčeker, edukator i dugogodišnji aktivista.

Patreon sam napravio pre više godina, ali nisam osećao da dovoljno doprinosim zajednici da bih mogao da očekujem da se to na neki način i vrati. Istina je da su me godine aktivizma i volontiranja tako baždarile da sam veoma neumešan da naplatim svoj rad.

Uz to, teme koje biram i način na koji biram da ih radim, teški su za naplatu. Znate kakva je situacija sa novinarstvom i gde je novac.

U poslednje vreme, situacija je mnogo teža nego inače. Od decembra ne radim za Tragač, uz obostranu takvu procenu. Od januara čekam refundaciju nekih putnih troškova i 1 honorar. Od marta su otkazani svi treninzi, seminari i tribine koji su bili u planu i popunjeni do aprila. Istraživačke priče traju jako dugo, a do informacija se daleko teže i sporije dolazi u vanrednom stanju. Srećom, neke privodim kraju. Ali i to je pitanje gde će završiti objavljeno.

Ne biste verovali koliko često novinari rade neplaćeno. Ili čak za sopstvenim troškovima, kasnije honorarom jedva pokrivenim.

Možda iznos deluje neveliko, ali istina je da nema Patreona, nadam se legitimnog modela finansiranja teško naplativog rada, verovatno bih morao da menjam profesiju. 

Na sajtu Investigato.rs, koji sam sam podigao od hostinga, domena, SSL sertifikata, instaliranja baza i dizanja sajta, web i logo dizajna, nalaze se tekstovi poput:


Zapaženiji tekstovi koje sam pisao su:
  • "Misterija tela pored klupe: Smrt Milovana Ivića", u kom se prvi put u domaćim medijima pojavila informacija da je uopšte pronađeno telo mladića u Novom Sadu, ali i informacije o njegovom privođenju, prebijanju i okolnostima smrti, kao i veoma traljave i sumnjive istrage i obdukcije, naknadno menjanim nalazima i sl. Za ovaj tekst dobio sam nagradu "Jan Briza" festivala "On the record"
  • Slučaj "Heftalica", ispraćen je i u N1 dokumentarcu "Megadiplomac", a samu analizu imate ovde. Zbog ovoga su me provlačili kroz Alo i Informer, dobijao sam razne preteće i omalovažavajuće komentare, ali sam dobio žalbe kod Saveta za štampu. Po mom mišljenju, mnogo je tu značajnijih zapažanja od heftalice, poput nemoguće prosečne ocene... Ali, dobro, heftalica je ikonična.
  • "Sa otmičarima ne pregovaramo", tekst je koji je nakon sjajnog izveštavanja portala 021.rs, objedinio tvrdnje, teorije, i ishode i u kom su stručnjaci dali sud i mišljenje o toku i ishodu hakerskog napada na javnu upravu, a ja sam ukazao na nadolazeće napade i na javne nabavke licenci za softvere.

Za "FakeNews Tragač" sam napisao više desetina analiza i dekonstrukcija patvorenih i izmišljenih vesti, slučajeva iznošenja neistina, lažnih analiza, netačnih citata, loših prevoda i raznih drugih izmišljotina. Tih tekstova zaista ima previše za navođenje, ali ilustrativni su, recimo:
Osim istraživačkih i analitičkih priča, pišem i političke komentare i kolumne, književne kritike i dr.
Objavljivali su me i: Vreme, VOICE, Novi Magazin, Autonomija, Fairpress.eu, 021.rs, Vugl.rs, LiceUlice, iSerbia, Talas Magazin, ITholic, Njuz.net, Žurnal.info, Buybook, Oktobar.net, Prerazmišljavanje, Marginalije, Vojvođanske.rs, a prenosili Cenzolovka, čak i NSPM, Srbin.info, Espreso, Gerila itd.
Moje fotografije preuzimali su: Adobe, CINS, Insajder, Deutsche Welle, Radio slobodna Evropa, Sarajevo Film Festival, Telegraf itd.

Prvo Žilustrator, a posle i Daško i Mlađa i Igor Mihaljević, pokazali su mi da crowdfunding radi. Da to nije neka imaginarna pojava rezervisana samo za bogatije zemlje, već da je to realno i u Srbiji. I sam sam im jedno vreme bio skromni Patron, dok sam primao međunarodnu stipendiju.
Još jedan sjajan projekat koji vam preporučujem da pogledate je i Yugopapir.

O aktivističkom radu mogao bih mnogo duže, ali nije poenta da se  hvalim i pobrajam stvari kao za CV. Ukratko, organizovao sam i vodio više desetina kampova za decu i mlade, uključujući kampove za mlade iz poplavljenih područja, a sa temama biologije i ekologije, zaštite životne sredine, preživljavanja u prirodi, timskog rada itd. Jedan sam od osnivača Novosadske razmene knjiga, osnivač sam FEJS ogranka Foruma studenata novinarstva Evrope u Srbiji i osnivač FB grupe "Posao Novi Sad" koja okuplja više od 16.000 članova i kojoj je osnovna svrha neprofitno posredovanje u zapošljavanju i deljenje informacija u vezi sa radničkim pravima, oglasima za posao i dr.
Bio sam deo pokreta PodržiRTV, višestruki govornik na protestima Protiv diktature, izložen na SNS izložbi "Necenzurisane laži"...

Da bih nastavio da kvalitetno obavljam svoj novinarski posao, odlučio sam da pokušam da model za finansijsku nezavisnost potražim od vas - čitalaca, poštovalaca i pratilaca. 

Vaš, Lazar

P.S. Možete da me patronujete i samo da biste naljutili ekstremiste koji mi godinama spočitavaju da sam domaći izdajnik i strani plaćenik, to mi je isto okej. :)

By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 17 exclusive posts
19
Images
6
Links
3
Writings
1
Video
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 17 exclusive posts
19
Images
6
Links
3
Writings
1
Video

Recent posts by Lazar Čovs

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits