Llegendàrium

Llegendàrium

Creating llegendes i folklore fantàstic català

Select a membership level

Destral catalana

reward item
reward item
$1.50
per month
 • Accedir a totes les llegendes i tradicions que fins ara es publicaven a les xarxes socials EN FORMAT BREU i que passaran a ser exclusives per mecenes, publicades a Patreon. (COMPTE: Aquests NO són els articles sinó les narracions curtes que es recullen mensualment. Els articles són del nivell següent)
 • Accedir a la secció per mecenes de Patreon, on tots els que collaboreu podreu comentar què us han semblat els articles, què us agradaria que es publiqués els mesos següents, podreu preguntar-me sobre criatures, llegendes i, en resum, parlar de tot allò que vulgueu d'acord amb els continguts de Llegendàrium.
 • Veure el calendari de publicacions cada primer de mes. En ell podreu veure totes les publicacions que tindré preparades per publicar durant aquell mes i el dia que les publicaré.
 • Estar al dia de totes les modificacions i treballs que faig a la pàgina, perquè publicaré periòdicament qualsevol novetat.
 • Participar en enquestes i concursos exclusius per mecenes.
 • El vostre nom i cognoms (o pseudònim que em faciliteu, un cop inscrits) apareixeran a la pàgina d'agraïments de Llegendàrium, on constareu com a part activa de la comunitat dintre del nivell "Destral catalana".

Pedraforca

reward item
reward item
$5.50
per month
 • Accedir a tots i cadascun dels articles. Llegendes, ritus i tradicions, criatures, rondalles i tot el gruix de la pàgina passa a ser exclusiu per mecenes. Participant en aquest nivell de mecenatge sempre podreu llegir-hi tot el que publiqui.
 • Participar activament en les publicacions de Llegendàrium. Mensualment obriré una enquesta que solament podreu veure els mecenes d'aquest nivell i més avançats (quan s'obrin), on votareu per escollir una publicació entre diverses propostes que us faré.
 • El vostre nom i cognoms (o pseudònim que em faciliteu, un cop inscrits) apareixeran a la pàgina d'agraïments de Llegendàrium, on constareu com a part activa de la comunitat dintre del nivell "Pedraforca".
I TOTS ELS BENEFICIS DEL NIVELL ANTERIOR
 • Accedir a totes les llegendes i tradicions que fins ara es publicaven a les xarxes socials EN FORMAT BREU i que passaran a ser exclusives per mecenes, publicades a Patreon.
 • Accedir a la secció per mecenes de Patreon, on tots els que collaboreu podreu comentar què us han semblat els articles, què us agradaria que es publiqués els mesos següents, podreu preguntar-me sobre criatures, llegendes i, en resum, parlar de tot allò que vulgueu d'acord amb els continguts de Llegendàrium.
 • Veure el calendari de publicacions cada primer de mes. En ell podreu veure totes les publicacions que tindré preparades per publicar durant aquell mes i el dia que les publicaré. Així podreu anticipar-vos, comentar-les o preparar-vos la seva lectura.
 • Estar al dia de totes les modificacions i treballs que faig a la pàgina, perquè publicaré periòdicament tot el que vaig fent-hi per millorar-la.
 • Participar en enquestes i concursos exclusius per mecenes.

69

patrons

$209

per month

About Llegendàrium

Llegendàrium és una pàgina web dedicada a la divulgació del folklore fantàstic en llengua catalana. Neix la Revetlla de Sant Joan, l'any 2017.


El bany de Melusina, il·lustració de Marina Polo

Què és el folklore fantàstic?

Folklore és un manlleu de l'anglès emprat en català d'ençà del segle XIX, significa "saviesa popular" o "els coneixements del poble". Narracions o tradicions populars, que no tenen un autor concret, que s'han anat transmetent generació rere generació, mitjançant la veu oral. I que han anat creixent, canviant o morint. Algunes són més properes en el temps i solament tenen unes dècades o anys, altres es remunten segles enrere.

Fantàstic fa referència al tarannà imaginari d'aquestes narracions, com les llegendes, arrelades a un espai concret amb uns personatges reconeixibles; o les rondalles, amb espais i personatges arquetípics o motius intercanviables.


L'orde de l'Atxa de Tortosa, il·lustració de Marina Polo

Així doncs, publiqueu llegendes? I què més?

Per descomptat, a Llegendàrium es publiquen llegendes, rondalles i cançons tradicionals. Però també detallats anàlisis d'aquestes llegendes, rondalles i cançons, sempre amb voluntat divulgativa, amb referències bibliogràfiques i connexions a obres, autors i investigadors, per a tothom qui vulgui ampliar més coneixements.
També es publiquen:
- Tradicions o ritus, que es feren o es fan a les terres on ara es parla català. I, quan s'escau, amb referències a altres contrades i cultures, de l'Antiguitat fins als nostres dies. La selecció d'aquestes tradicions i ritus es fa pensant en les seves connexions amb llegendes, mites i creences.

- Folklore i llegendes de plantes i d'animals. En general, aquells que són importants en la nostra narrativa o costums populars, amb comparatives amb altres cultures, del continent europeu o més enllà, i en diferents moments de la història.

- Aplecs de llegendes i tradicions d'espais concrets de la geografia, com les Guilleries, la vall del Tenes o el Montsagre de Paüls, contextualitzant-les en la seva geografia. Tots els indrets dels quals es parla a Llegendàrium, en aquestes entrades, s'han caminat i conegut prèviament.

- Personatges de la tradició llegendària catalana, com el Fort Farell o les dones d'aigua, en Serrallonga, la Reina Guilleuma o el guerriller Mansuet.

Això és solament un bocí de tot allò que hi trobareu. En gairebé quatre anys s'han publicat a Llegendàrium més de 350 entrades, amb tots els temes que pugueu imaginar-vos: bruixeria, mitologia, intrigants ritus, jocs de la mainada o cançons del poble, històries de difunts, bandolers, capellans, minyones, reines i pagesos, llegendes antigues i modernes, romàntiques, humorístiques o esgarrifoses. I molt més.

A més a més, les entrades publicades a Llegendàrium no són estàtiques. A mesura que passa el temps van renovant-se i tornant-se a publicar de zero, més ampliades i amb nou contingut, totalment renovat. Així, per exemple, amb les entrades de la Pesanta o El viatge a l'Infern d'en Pere Porter.


El viatge a l'Infern d'en Pere Porter, il·lustració d'en Carles Hernández

Quina mena de "divulgació" feu?

L'objectiu principal de Llegendàrium és la divulgació i reivindicació del ric patrimoni folklòric fantàstic que tenim en català, moltes vegades oblidat o menystingut. Esmerçant-hi la serietat i esforç que es mereix, i retornant-lo al lloc que li pertoca en l'àmbit popular. És, per tant, una celebració de les narracions i les tradicions que ens llegaren els nostres avis i àvies.

Per això, hi trobareu aplecs de narracions fascinants; com també completes entrades d'anàlisi. Cadascuna d'elles té al darrere una exhaustiva feina de recerca, documentació en fonts primàries i secundàries, investigació i redacció. Són publicacions que s'endinsen en els orígens del tema o personatge tractat, amb referències i cites d'autors destacats, passant per totes les seves transformacions o influències en el pas del temps.

En cap cas es pretén fer pseudohistòria, hipòtesis estrafolàries o vendre temes que no són ni mai han estat populars, com si ho fossin. És més, en ocasions hem identificat folklore inventat per un o més autors i l'hem separat de la veritable tradició popular. Per exemple, en la recentment publicada del Drac del Coll de Canes.

Quan oferim interpretacions sobre un motiu, símbol o tradició, n'oferim vàries (sovint complementàries) arran del procés d'investigació i recolzant-les amb cites i referències.El Drac del Coll de Canes, illustració d'en Carles Hernández

Solament hi ha folklore del Principat?

No. A Llegendàrium publiquem folklore i narracions d'arreu on es parla català: el País Valencià, les Illes Balears, la Franja, Andorra i, per descomptat, el Principat, amb la Catalunya del Nord.

El contingut és original?

Sí, tot el contingut de Llegendàrium és original. No hi ha cap contingut copiat i, quan hi ha una cita bibliogràfica, com és natural s'indiquen les referències, tant d'autor com d'obra. Fins i tot quan es publica una llegenda o una rondalla, sempre està escrita de nou, tot indicant els folkloristes que la recolliren o publicaren abans.

Les il·lustracions són originals?

Sí, totes les il·lustracions de Llegendàrium són originals, obra d'il·lustradors de gran talent, com en Carles Hernández o la Marina Polo.


Quatre barres de sang, il·lustració d'en Carles Hernández

Per què ho feu?

La motivació principal de la feina que fem a Llegendàrium és l'amor que sentim per la nostra terra, la seva cultura i la seva gent, avantpassats que ens llegaren narracions i tradicions de gran vàlua, tresors que no podem deixar perdre en l'oblit i que, considerem, tenim el deure de transmetre amb professionalitat, dignitat i afecte.

Si teniu qualsevol altra pregunta, podeu escriure'ns a [email protected]

I si us decidiu a donar suport a Llegendàrium i formar part de la comunitat, sigueu benvinguts i moltíssimes gràcies. Esperem compartir moltes hores de camí junts.

By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 260 exclusive posts
29
Images
130
Links
18
Polls
102
Writings
2
Videos
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 260 exclusive posts
29
Images
130
Links
18
Polls
102
Writings
2
Videos

Recent posts by Llegendàrium

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits