Mining Watch Romania

is creating Povești ale rezistenței
Select a membership level
$5
per month
Informații în exclusivitate despre ce se întâmplă la Certej și în zonele în care Mining Watch România lucrează, trimise pe e-mail în fiecare lună.
$10
per month
Fotografii de pe teren și informații în exclusivitate despre ce se întâmplă la Certej și în zonele în care Mining Watch România lucrează, trimise pe e-mail în fiecare lună.
$15
per month
Imagini video interesante, fotografii de pe teren și informații în exclusivitate despre ce se întâmplă la Certej și în zonele în care Mining Watch România lucrează, trimise pe e-mail în fiecare lună.

1

patron

$4

per month

About Mining Watch Romania


Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej?

După protestele pentru Roșia Montană din 2013, am crezut că un scenariu sumbru a luat sfârșit, că nicio autoritate din România nu va mai trece peste faptul că cetățenii au spus nu mineritului cu cianuri. În scurt timp, am realizat că ne înșelam.

În primele zile ale documentării proiectelor de minerit din România am avut o senzație continuă de sufocare și de uimire. Soarta ne juca o festă. În momentul când ar fi trebuit să sărbătorim victoria campaniei Salvați Roșia Montană, după mai bine de cincisprezece ani de luptă, descopeream că trebuie să o luăm de la capăt.

În timpul cât privisem spre Roșia Montană, o altă companie minieră, desprinsă în anii 2000 din firma lui Timiș, proiecta și extindea un alt proiect minier cu cianuri. La Certej.

***

Și așa a reînceput totul, îndreptându-ne privirea către vechea carieră de la Certej (închisă de statul român în 2006). Aici, natura începuse să-și ceară locul de drept. Arbuști și copaci tineri se vedeau pe alocuri.

Liniștea care se așternuse peste vechea mină a fost întreruptă brusc de Deva Gold. Compania a început să râcâie bruma de vegetație și să demareze pregătirile pentru exploatarea aurului cu cianuri. Se întâmpla în 2014.Tot atunci am format Mining Watch, refuzând să acceptăm ce era dat ca sigur la Certej.
O nouă exploatare a aurului, la o scară de 10 ori mai mare și de 100 de ori mai toxică decât vechea carieră de la Certej.

Fără păduri, fără munți, doar un hău fără fund. Așa se întrevede viitorul, tot ceea ce am reușit să oprim la Roșia Montană se propune la Certej: milioane de tone de rocă excavate zilnic, tratate cu cianuri și aruncate înapoi în natură; un proces automatizat unde ar lucra doar 256 de oameni pentru a îmbogăți alte câteva zeci de jucători ai bursei canadiene.

Ceea ce Gabriel Resources a vrut la Roșia Montană e doar ‘vârful icebergului’. Certej, Rovina, Stânija, Baia Mare, stau toate înșiruite pe harta industriei miniere, așteptând undă verde. Și autoritățile române nu au rețineri, sunt încă ancorate în logica exploatării indiferent de metodă sau de implicațiile asupra mediului.

Dacă pădurile și munții noștri vor rezista sau nu, depinde doar de voința și de implicarea fiecăruia dintre noi.

***

Așa cum îți spuneam mai sus, noi am luat-o de la capăt după Roșia Montană. Însă nici atunci, nici acum, această luptă nu o putem duce singuri.

Avem nevoie de tine să ne ajuți să facem ceea ce știm noi mai bine: să monitorizăm și să verificăm fiecare mișcare și document obținut de companiile miniere. Să îi acționăm în instanță de fiecare dată când nu respectă legislația în vigoare. Și să îți povestim despre toate aceste eforturi prin articole bine documentate și interactive.În toți acești ani am arătat că dacă ne unim forțele, reușim să ținem munții în loc, la fel ca la Roșia Montană. Este momentul să ducem acest lucru mai departe și pentru Certej. Roșia Montană nu este un caz singular (am fost nevoiți să acceptăm și acest fapt). Din ce în ce mai multe perimetre din România sunt luate în vizorul lacom al companiilor miniere internaționale. Azi este Certej, mâine va fi Rovina. Este o luptă care cere timp și efort specializat.

***

Mining Watch România e formată dintr-o echipă mică de profesioniști dedicați. Urmărim activitatea instituțiilor, mergem în comunități și discutăm cu cei afectați, depunem eforturi de detectivi pentru a obține informații publice și colaborăm cu avocați pentru a merge în justiție. În tot acest decor, avem parte de: 

O luptă pe două planuri: față de companii miniere fără scrupule și față de funcționari complice

Sunt 64 de zăcăminte aurifere în România, iar ANRM (Agenția Națioanală pentru Resurse Minerale) a început să concesioneze o parte dintre ele. Indiferent prin ce mijloace, indiferent cui. APM-urile (Agențiile de Protecție a Mediului) sunt, de obicei, mână în mână cu companiile miniere și le emit autorizații pe bandă rulantă. Nu există niciun singur caz când APM-ul a spus “Nu” unui proiect de minerit pentru a apara mediul.

Și avem un singur aliat: Pe tine.

Tot ce ți-am povestit în cele de mai sus este doar începutul. În fiecare lună, ies la iveală noi și noi ramificații ale proiectelor miniere. Doar un exemplu: Certej este doar o felie dintr-un imens proiect deținut de Deva Gold în zonă. De fapt, in jurul Certejului aceeași companie ținteste alte 5 perimetre perfect învecinate și a căror suprafață totală depășește 4800 de hectare. Adică de două ori Roșia Montană.

Ajută-ne să ducem mai departe lupta în justiție! Fii și tu parte din echipa noastră!

Goals
$4 of $500 per month
Când ajungem la $500, vom avea un buget lunar pentru monitorizare și deplasări în teren. Vom urmări toate avizele eliberate de primării, APM-uri, ANRM, vom face contestații și vom participa la consultări publice. Îți vom relata despre toate acestea cu articole bine documentate și interactive.
1 of 5

Recent posts by Mining Watch Romania