2016-update: Godt Nytår & TAK!
  

Kære alle sammen.

2016 blev mit første hele år som crowdfunded skribent/ballademager/whatever-it-is-I-am (jeg startede projektet i sommeren 2015). Som nævnt tidligere, var jeg det første lange stykke tid, ret skeptisk i forhold til, om det overhovedet gav mening, andet end som et sjovt lille stunt.

Det er gået lidt op og ned, både hvad angår antal crowdfundere og hvad angår, hvor meget jeg har fået lavet de enkelte måneder, men én ting er sikkert: min skepsis er forsvundet som dug for solen. 

Skidtet virker – fordi I, kære støtter, er så absurd seje. Nogle af jer har været med fra starten, andre er kommet til i løbet af perioden, men fælles for jer alle er, at jeg skylder jer mega, giga, kæmpe stor tak. Det er helt bogstaveligt talt sådan, at jeg ikke ville have kunne lavet halvdelen af det jeg har fået nået, hvis ikke det var for jer. 

Af hjertet tak!

Jeg ved af gode grunde ikke hvad 2017 vil bringe (det er startet rimelig hårdtslående her i Kofod-land med artikel om Snowden/KBG/FakeNews/Berlingske, optræden i Deadline og oplæg for Venstres Ungdoms Landskonference på Christiansborg), men jeg vil i hvert fald gøre hvad jeg kan, for at få mindst lige så stor impact (få valuta for jeres penge) som jeg har fået i år. 

Her er en sammenskrivning af, hvad jeg har brugt min tid på i 2016.

Foredrag etc

Jeg har holdt i omegnen af 20 foredrag, oplægger og debatter; bl.a. på universiteter, gymnasier, biblioteker, for IT-Fagforeningen PROSA, til arrangementer i forbindelse med Oliver Stones ”SNOWDEN”-film (som alle bør se), til crypto/whistleblower-events på journalistuddannelserne og på Dansk Journalistforbunds Fagfestival i Odense, hvor også Snowden selv blev interviewet (via videolink). Mere om det senere. Jeg tog også 4 dage til Danmarks første hackerfestival – Bornhack – på Bornholm 2016, hvor der var ekstremt mange spændende mennesker, helt afsindig god organisering + en lang række fantastiske oplæg (og også et af undertegnede). 

Bornhack vender tilbage igen i 2017 og jeg håber virkelig at se en masse af jer derovre, uanset om I er hackere eller ej. 

Jeg holdt 1. maj tale for PROSAs arrangement i København - som blev dækket ret fænomenalt af ComputerWorld - her er et uddrag:  

Og så er det, at Peter Kofod takker Søren Pind for godt samarbejde.
"Tak til Søren Pind, der hjalp mig med at bekræfte historien om CIA-flyet. Han var så dum, at han løj for Folketinget om CIA-flyet, og så måtte han give en skriftlig undskyldning, der beviste min historie," fortæller en smilende Peter Kofod fra ladet på højtalervognen, inden han fortsætter mere i dagens ånd.
"Da fagforeningerne blev dannet, var den slags forbund ulovlige. Det kunne aldrig være lykkedes i et overvågningssamfund." fortæller Peter Kofod, inden han finder tid til at anklage staten for at bryde loven.
"Masseovervågning er i strid med grundlovens § 72. Så det er politikerne, der bryder loven og folk som os, der prøver at redde loven," siger Peter Kofod til stor applaus, inden han kravler ned fra vognen igen og vugger med på Dolly Parton, der fortæller os, at det ikke er nemt at arbejde 9 til 5.

Læs hele pivetøjet, her.

2016 blev også året, hvor EU-domstolen gav mig ret. Masseovervågning ER ulovligt (som vi er nogle stykker der har råbt om i årevis – det er én af de ting jeg helt sikkert vil skrive om i 2017). 

Snowden-flyet i Kastrup

Min uden sammenligning største & vildeste historie i 2016, var den om det amerikanske fly i Kastrup som med danske myndigheders vidende, holdt klar til at "hapse" Snowden, hvis det skulle blive muligt at få fingre i ham.

Selve historien er her og en (meget ufuldstændig) oversigt over medieomtale/spin-offs af artiklen her

Selvom justitsminister Søren Pind (som jeg også blev blokeret på Twitter af) forsøgte at benægte historien, gik den hurtigt internationalt; den havnede bl.a. forsiden af en skotsk avis, som har fået ledende politikere til at kommentere på sagen, på Vice/Motherboard på italiensk(?), i Norge, i Nordschleswiger og der kom også en  ret underholdende tråd på Reddit ud af det.

Søren Pind blev kaldt i samråd af Alternativet og SF (hvilket jeg i dén grad så frem til), men så skete der det, at Enhedslistens Nikolaj Villumsen stillede ham spørgsmål om sagen i folketingssalen og her kom den kære justitsminister til at lyve… og det må man jo ikke i folketingssalen, så han måtte efterfølgende krybe til korset og udsende en pressemeddelelse hvor han både undskyldte for at lyve for folketinget OG bekræftede min historie: Flyet VAR i Kastrup, med det formål at hapse Snowden. 

Bl.a Jyllands Posten dækkede historien, som gik totalt i breaking mode og for en gangs skyld var langt de fleste danske medier ret flinke til at huske at kreditere mig og DenFri for at have fået historien i gang... hvilket resulterede i, at JEG begyndte at trende på Twitter i Danmark. Det var en vild nok oplevelse, ikke mindst fordi jeg var i udlandet på ferie og blev noget paf, da jeg tændte min telefon og notifikationerne og screenshots fra TV2BREAKING begyndte at ticke ind i absurd fart. 

Jeg skrev en follow-up artikel om flyet og om hvad implikationerne er (ikke gode) på DenFri (Snowden-fly i Kastrup rejser spørgsmål ), bl.a. med input fra Amnesty International Danmark. 

Ligesom 1'eren, nåede artiklen ret godt ud (det hjælper altid på læsertallet når Snowden selv anbefaler artiklen). Dagbladet Information var også rare at smide artiklen rundt

Og apropos Amnesty International: Jeg skylder dem i forvejen en stor tak, både for deres fantastiske arbejde, men også for, at være dem der i sin tid fik mig til at gå i gang med at holde foredrag (da jeg i 2014 hev Frank Grevil og Anders Kærgaard med til Amnestys landsmøde i Nyborg). 

I 2016 inviterede Amnesty Freja Wedenborg og jeg til deres landsmøde igen, for at vi kunne mødes med Snowdens amerikanske advokat, Ben Wizner, som jeg også kender i forvejen – hvilket vi brugte til at arrangere Snowdens optræden på Journalistforbundets Fagfestival senere på året. Til sidst var der (alt for fin til mig) middag, Outlandish-koncert og fadøl - og jeg fik en god snak med seje Marianne Jørgensen, som jeg er alt for dårlig til at få besøgt (hun var til gengæld min date til en visning af SNOWDEN-filmen i Hillerød, hvor jeg holdt oplæg)

Mere Snowden/Overvågning

Vi holdt Cryptoparty på Christiansborg (Freja Wedenborg, Kramse, jeg og en flok IT-helte). Det er ikke HVER dag jeg er på Christiansborg, men når jeg er, spiller vi Rage Against The Machine (selvfølgelig). 

Blokeringsminister Søren Pind var i samråd vedr. NSA-overvågning; det var 100% bizart - og det har jeg skrevet om her

Jeg skrev også en artikel (min ”debut” for VICE Magazine, om sessionslogning 2.0. Til dem der IKKE opdagede det, så trak regeringen stikket til sessionslogningen efter massiv aktivisme/kritik og modstand fra en lang række organisationer, herunder erhvervslivet. Yay. Inden Søren Pind gik af, annoncerede han dog en ny masseovervågningspakke, som det er uklart hvad der nu sker med. 

I den forbindelse (re-lanceringen af masseovervågning/logning/whatever), var jeg bl.a. i Orientering på P1  (gå til 00:37:25) og også i DR2 dagen, sammen med den ANDEN Peter Kofod (retsforfører for Dansk Folkeparti). 

Se indslaget med 2 x Peter Kofod, som faktisk er noget bedre end den slags plejer at være, her: https://www.youtube.com/watch?v=GivmVLXl_DY&t (jeg er dog dybt skuffet over at DR ikke satte ens navneskilte på os begge to konstant… i stedet måtte de overfor deres måbende seere, henvise til os som ”Peter Kofod i Odense” og ”Peter Kofod i København”, uden at det var ret tydeligt hvem af os der var hvor). 

Jeg har skrevet en laaang ting, om "er Snowden mon russisk spion". Desværre er det blevet nødvendigt igen: https://medium.com/@peterkofod/snowden-russisk-spion-964ed7cd3fd0  (spoiler-alert: Det blev jo så nødvendigt igen i starten af 2017).

Og så var der jo som nævnt Dansk Journalistforbunds Fagfestival 2016, med et fantastisk Snowden-event, hvor han holdt oplæg (via video-link) for over 1000 danske journalister/mediefolk. 

Her havde jeg mulighed for at stille Snowden et (offentligt) spørgsmål, vedr. den danske regerings nyeste masseovervågningsforslag. 

Et af de største øjeblikke i mit liv (all right, der er et par stykker… også nogle der ikke involverer masser af nøgne damer) var, da alle de her forsamlede journalister gav Snowden langvarigt, stående bifald. 

Dér kunne man virkelig mærke, at det sgu nytter noget det hele. Ikke at alt pludselig er fint – men tænk tilbage til, hvor debatten om Snowden – og om overvågning – var i 2013/2014... ”ingen grund til at antage…”. Og se så, hvor den er nu. 

Version2 har en fin write-up af episoden, her: https://www.version2.dk/artikel/snowden-danske-journalister-bekaemp-pinds-totalovervaagning-med-naeb-kloer-1048196. 

Selve Snowden video-interviewet er dækket blandt andet her http://journalisten.dk/her-er-11-citater-fra-snowdens-oplaeg-paa-fagfestival

Det var samtidig første gang vi har vinket til hinanden (under lydprøven) efter 3 års elektronisk ping-pong. Hyggeligt.

Efterfølgende var der panel om mediernes ansvar ift. masseovervågning, sammen med Filip Valberg, Tine Johansen (næstformand i Dansk Journalistforbund) - modereret af Nikolaj Sonne.Journalistforbundet dækkede tingen, her: https://journalistforbundet.dk/nyhed/journaliststanden-har-sovet-i-timen

Det var (som så ofte før) Freja Wedenborg der lavede alt det tunge arbejde i forhold til organisering, planlægning etc (det er hun muligvis den sejeste til i hele verden - tak, Freja!). 

Hun har samlet en del medieomtale af det hele, her:  Facebook-link .

Jeg var også i Mennesker og Medier P1: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/mennesker-og-medier-2016-11-25 efter Snowdens optræden.

---

Efter regeringsrokaden, benyttede jeg lejligheden til dels at finde nogle af de borgerlige politikeres tidligere udsagn om masseovervågning frem, til artiklen: Borgerligt/Liberalt Nej Til Masseovervågning  og til at opstøve en video med Karsten Lauritzen (Venstre, tidligere retsordfører, nu skatteminister), hvor han i EU-parlamentet fortæller nogle hård tiltrængte sandheder om masseovervågning, (manglende) dansk kontrol med efterretningstjenesterne og om rådden datasikkerhed. 

Se videoen (med enkelte kommentarer fra mig), her: https://www.youtube.com/watch?v=dShPGYsRgnc

WIKILEAKS

Samtidig med at sagen om Snowden-flyet i Kastrup gik fuldstændig bananes, skete der det, at FN formelt fandt, at tilbageholdelsen af WikiLeaks-stifteren Julian Assange, er ulovlig. Ikke en vildt overraskende udmelding, hvis man har fulgt godt med - men det er der jo ret mange der ikke har. 

Det har jeg skrevet om på DenFri - og smuttede også (via videolink) forbi DR2 for at fortælle om sagen.  

Seneste udvikling i den sag er i øvrigt, at FN (igen formelt) har bekræftet afgørelsen efter en engelsk anke (Sverige valgte ikke at anke afgørelse). 

Assange ER nu (endelig) blevet afhørt (igen) af anklagerne i ”sagen”(teknisk set er der ikke nogen sag.. endnu… det kan der potentielt komme, alt efter hvad anklageren nu vurderer). 

Jeg var i Anders Kjærulffs "Aflyttet" på Radio 24Syv et par gange, bl.a.  om udviklinger i Julian Assanges situation på ambassaden i London. F.eks. i dette indslag (begynder omkring 19:05 minutter inde i programmet, men som altid med Aflyttet, kan det stærkt anbefales at lytte til det hele.)   

WikiLeaks offentliggjorde en stak nye NSA-dokumenter der afslører endnu mere overvågning af EU, diverse politikere og højtstående folk i FN, WTO etc. Det var jeg forbi Datolinjen på Radio24syv og snakke om, den 23. februar. Lyt her, hvis du orker.

Jeg medvirkede i Orientering på P1 om WikiLeaks (ret floppede) udgivelse af mails fra Tyrkiets regeringsparti. Lyt her, hvis du ikke har gjort det.  

Og mere (vigtigere) WikiLeaks: Jeg skrev en artikel på DenFri om WikiLeaks udgivelse af e-mails fra Demokraternes partikomite: "WikiLeaks, Clinton og DNC".

Samme aften var jeg i Deadline sammen med Sebastian Gjerding (Dagbladet Information) og Henrik Moltke (The Intercept) for at tale om samme sag.   Indslaget med Sebastian og jeg kan ses her.    

Jeg udtalte mig også om emnet, til en fin lille oversigtsartikel i Berlingske Tidende.    

Det her, både WikiLeaks i sig selv og sagen om (angivelig) russisk hacking af demokraterne i USA, er noget jeg forventer at bruge en del energi på i 2017.

HÆVNPORNO

Jeg skrev en ret vild artikel om hævnporno (Mænd der hader kvinder) på DenFri, i forbindelse med noget research som jeg og flere andre havde overdraget til Politiken. 

Flere medier fulgte op; bl.a. dr.dk der havde et par fine artikler: http://www.dr.dk/nyheder/indland/har-kortlagt-massiv-deling-af-noegenbilleder-det-er-vildt-organiseret og http://www.dr.dk/nyheder/indland/sex-samfund-om-haevnporno-netvaerk-det-er-naermest-seksualterrorisme.

Om aftenen hoppede jeg i Deadline til et lille interview om sagen, som kan ses her: https://youtu.be/Yu6tNdDUNAI

Dagen efter, var jeg med i P1 Debat, sammen med blandt andet den awesome Emma Holten. Det var en ret god snak (med momentvise episoder af random idioti og/eller weirdness). Det kan høres her: https://www.acast.com/p1debatogsndagsfrokosten/p1-debat-har-vi-brug-for-mere-skam-i-livet-2016-05-11.

Jeg har også brugt en del tid på på at skrive et 8 siders bidrag til en antologi om hævnporno, udgivet på forlaget Turbine, med titlen "Sex, Hævn & Video" (udgivet på forlaget Turbine). Her er lidt omtale af antologien, fra magasinet "Folkeskolen": http://www.folkeskolen.dk/595920/haevnporno-og-sexmobning--hvordan-undgaar-vi-det 

ANDRE ISSUES

Jeg var et par gange i Tyskland i "embeds medfør", for at besøge min gode ven, Frank Grevil, whistlebloweren fra Forsvarets Efterretningstjeneste. 

Den ene gang kom der et (efter min mening) ekstremt seværdigt  video-interview ud af det, som har relevans langt ud over hans egen sag. 

Jeg har skrevet om hvorvidt det er en god ide at føre krig mod fiktive lande:   BOMB PERKERLAND, lidt om Donald Trump (inden det blev moderne) og en artikel om Panama Papers (min "debut" hos ínternetmediet Føljeton) og en en artikel om nogle meget interessante forløbere til hacktivister, ovre på DenFri:

Indbruddet i 1971, hvor en gruppe aktivister fysisk brød ind på et FBI-kontor og stjal beviser på, at myndighederne ulovligt overvågede alle mulige uskyldige mennesker. Disse dokumenter sendtes derefter til amerikanske medier som skrev prisvindende artikler om emner, hvilket ledte til seriøse reformer af efterretningstjenesterne. 

Et mønstereksempel. Her vil jeg godt lige igen, som jeg har gjort så mange gange før, på det kraftigste opfordre til ulovligheder (af denne slags). 

Jeg fik også lavet en enormt god (og enormt forkert) forudsigelse om det amerikanske præsidentvalg, som det er værd at læse, både fordi den ER god (bortset fra at jeg tog 100% fejl), men også fordi det er sundt for alle mennesker at indrømme offentligt når de tager fejl. Det gjorde jeg her. Og det bør jeg lære af. 

MIG MIG MIG

Fyens Stiftstidende lavede et lørdagsportræt af mig til avisen (journalisten påpegede, at det er første gang at Fyens Stiftstidende har interviewet mig de her emner... fair nok, men lidt mystisk når jeg nu ER fra Fyn).    

Resultatet blev rigtig godt, hvis jeg selv skal sige det - og endte også som "mest læste" på hjemmesiden (so much for "folk interesserer sig ikke for overvågning"). Selve interviewet er desværre gemt bag en paywall, men der var en lille ledsagende ekstra-artikel der er frit tilgængelig; det samme er en video hvor jeg meget hurtigt viser hvordan man installerer Signal på sin smartphone, hvis man endnu ikke har fået det gjort. 

Senere på året, vendte Fyens Stiftstiden tilbage i anledning af Oliver Stones SNOWDEN-film og lavede et ENDNU større portræt af mig (så nu skal jeg i hvert fald IKKE klage) 

Her: http://subsite.fyens.dk/wp/snowden-satte-kofod-fri/ .

I samme omgang, holdt jeg oplæg til en visning af filmen i Cafebiografen i Odense, arrangeret af "Cafe Stiften" (Fyens Stiftstidendes klub for abonnenter). Omtale her: http://www.fyens.dk/odense/Snowden-film-Overvaagningsdebat-uden-filter/artikel/3088521

Jeg blev også interviewet til Socialistisk Arbejderavis, fik taget min mødom i  "Folk"-sektionen på Dagbladet Information, her: https://www.information.dk/debat/2016/11/folk-8 .

I lidt samme boldgade, er der en eller anden venlig sjæl der oprettet et wikipedia-indlæg om mig: https://da.wikipedia.org/wiki/Peter_Kofod

Hvis nogle er jer dudes/dudeinder er wikipedia-brugere, skal I selvfølgelig være velkomne til at udbygge opslaget (man må ikke redigere opslag om sig selv).

Jeg har også været i Ungarn to gange, for at få fred og ro og overskud til at skrive... bog.... jeg har nemlig jo skrevet kontrakt med Gyldendal, om at udgive en bog om masseovervågning og whistleblowere. 

Jeg har meget, meget svært ved at få den skrevet færdig, men i 2017 SKAL det simpelthen lykkes!

Som nogle af jer ved, er en del af setuppet med det her crowdfund, at jeg skal sende billeder af mig selv med en sko på hovedet (nogle af, dem med bar røv), til de af mine støtter som smider ekstra-mange penge efter mig. 

Jeg er kronisk bagefter med at få det gjort (undskyld, I ved hvem I er), men til gengæld kom jeg i 2016 til at udgive en video, med mig selv.. nøgen... med en sko på hovedet. 

En musikvideo, faktisk.  Den kan man se her, hvis man absolut intet har at lave.

Og apropos nøgen… med en sko på hovedet… En af mine mere trofaste crowfundere, Dennis, dukkede op til et foredrag jeg holdt på Tårnby Bibliotek, iklædt en t-shirt… med teksten… www.peterkofodnøgenmedenskopåhovedet.dk … og ja… hjemmesiden findes… og ja, der er det på den man skulle tro… og ja, der er billeder: https://twitter.com/peterkofod/status/796986414500036608

Der er meget meget mere man kunne skrive på denne her liste, både om foredrag, medieoptrædener, skriverier og alt muligt andet – men jeg vil stoppe her, ved endnu engang at sige:    

TUSIND TAK FOR STØTTEN I 2016. 

Jeg glæder mig til 2017.  

Delinger, kommentarer, tips og alt muligt andet, modtages som altid med kyshånd. 

Jeg når ikke at svare på alle henvendelser, men prøver virkelig, virkelig, virkelig at få læst dem alle sammen. 

GODT NYTÅR,
Peter

<3