Celulita – cum o ții sub control și cum te împrietenești cu ea?
„Poftim? Parcă scriai doar despre probleme cu care ai o interacțiune directă. Acum scrii și despre celulită, o problemă aproape exclusiv feminină?”. Ei bine, cel mai des adresată întrebare în mesajele private către Haplea Fructaliu este cea despre celulită. Mai precis, cum scăpăm de ea. Nu e de mirare, pentru că peste 70% din cei care mă urmăresc sunt femei, iar celulita este o problemă pentru 85% din femei (ref 1). Chiar dacă nu m-am confruntat personal cu această problemă, pot face o cercetare a articolelor și studiilor care tratează subiectul, să le trec prin filtrul cunoștințelor pe care le-am acumulat despre un trai mai aproape de natural și să le centralizez într-un articol. Ar fi bine să îmbunătățim acest articol cu experiențele voastre.


Celulita a devenit o problemă relativ recent. La sfârșitul secolului la 19-lea, a apărut în Franța cuvântul celulită, descriind o inflamație a țesutului celular. (ref 2) În perioada interbelică, centrele de frumusețe au început să inventeze tot felul de remedii pentru „flagel”. Până atunci, nimeni nu și-a pus probleme despre cum să scape de încrețiturile de pe piele. Dacă te uiți pe picturi baroce care arată idealul feminin, vei vedea forme voluptoase și celulită.

Dacă te uiți pe fotografii ale triburilor de vânători culegători, ai mari șanse să vezi femei cu celulită. Așa că, înainte să încerci tot felul de remedii costisitoare, trebuie să te întrebi dacă nu cumva ai fost atrasă într-un ideal feminin artificial și temporar, bine speculat de rechinii capitaliști. Industria cremelor anticelulitice a făcut un profit de 22 milioane de euro numai în Franța în 2014, în vreme ce studiile sunt rezervate în legătură cu eficacitatea acestor remedii.

După 3 zile de cercetare, în care am găsit multe informații contradictorii, mituri și exagerări, concluziile mele sunt relativ simple. Există o predispoziție genetică a femeilor de a face celulită, iar ea poate fi ținută sub control cu un stil de viață sănătos, multă mișcare, atenție la alimentație, la îmbrăcăminte și la echilibrul hormonal. Iar aceste lucruri simple necesită disciplină, constanță, focalizare și multă muncă, ceva dificil în epoca modernă, care îndeamnă la lene, sedentarism și distracție mentală. E mare tentația de a găsi remedii rapide în funcție de buget, pentru a satisface un actual standard de frumusețe.

Studiile arată că celulita se remediază în bună parte cu un regim sănătos de viață, o dietă curată și mult sport. Dar există cazuri când nu există rezultate vizibile nici după revizuirea stilului de viață. Asta nu înseamnă că preocuparea pentru sănătate ar trebui abandonată și remediul pentru celulită ar trebui căutat în zona comercial-artificială. Un stil de viață sănătos ajută corpul în privințe mult mai importante decât un standard de frumusețe vremelnic.

Cauzele celulitei

Aspectul de brânză de vaci al pielii apare atunci când depozitele de grăsime își fac loc printre straturile de colagen (țesut conjunctiv) de sub piele. Efectul se produce de obicei în zona feselor, a coapselor, a brațelor sau a stomacului, zone în care femeile au câte trei straturi de grăsime în loc de unul, iar estrogenul acționează local pentru distrugerea țesutului conjunctiv. (ref 3)

Celulita apare la 90% din femei și la doar 10% din bărbați. Diferențele stau în primul rând în felul în care e aranjat colagenul. La femei arată ca un gard de lemn cu șipci verticale, iar la bărbați arată ca un gard cu plasă. Astfel surplusul de grăsime ia aspectul de celulită la femei, iar la bărbați e greu vizibil. O altă diferență apare la receptorii adrenergici specifici de la nivelul celulelor. Receptorii pentru adrenalină se găsesc la suprafața celulelor și se împart în două mari clase: receptori alfa și beta. Prin stimularea receptorilor alfa se produce vasoconstricție, scăderea secreției de insulină și creșterea cantității de glucoză în sânge. Stimularea receptorilor beta determină vasodilatație, stimularea secreției de insulină și arderea grăsimilor. În zonele sensibile la apariția celulitei, femeile au nouă alfa receptori pentru fiecare beta receptor. Pe când bărbații au un raport de 1/1 între receptori pe toată suprafața corpului.

Hormonal, femeile sunt mai predispuse la celulita din cauza estrogenului. Femeile sunt într-un cerc vicios de fiecare dată când noi celule de grăsime sunt formate în corp. Celulele adipoase induc un nivel mai mare de estrogen. Estrogenul stimulează celulele din țesutul conjunctiv (fibroblast) să producă colagenază, enzimă care lizează colagenul. Prin pierderea colagenului, celulele adipoase scapă spre suprafață și celulita devine vizibilă. Rolul principal al estrogenului este de a destrăma colagenul din colul uterin pentru a facilita nașterea. (ref 4)

Limfa nu are un sistem de pompare. Ea poate deveni stagnantă din cauza alimentației proaste și a sedentarismului. O limfă congestionată accentuează aparența celulitei.

Cum scapi de celulită

Primul pas în lupta cu celulita este renunțarea la atitudinea beligerantă. Reanalizarea situației de pe o poziție obiectivă, detașată, va ajuta. Celulita nu este inamicul, este doar un efect produs în organism, ca urmare a unor stimuli. Poziția detașată va începe drumul către echilibrul hormonal. Hormonii sunt un mecanism de declanșare pentru procesele din corp, iar acțiunea estrogenului și a cortizolului sunt strâns legate de felul în care grăsimea e metabolizată în organism.

Celulita este produsă de grăsime, deci ținerea sub control a grăsimii corporale trebuie să fie prioritară. Problema este că în epoca modernă, trăim într-o situație în care surplusul de grăsime este ușor de obținut. Suntem bombardați la tot pasul de alimente de o încărcătură glicemică mare și bogate în grăsime. Evolutiv am fost proiectați să fim sensibili la astfel de mâncăruri, care produc depozite de grăsime. Cu cât mai multe rezerve corporale, cu atât mai mari șansele să trecem peste perioadele de penurie. Grăsimea depusă se arde greu, pentru că suntem sedentari.

Soluția este adoptarea unui stil de viață crudivor și vegan, în proporție cât mai mare. O astfel de restricționare face dificilă găsirea unor alimente bogate caloric oriunde și oricând. Mișcarea de orice fel, în special cardio (mers pe jos, ciclism, jogging) ar trebui introdusă în programul zilnic. Doar aceste două schimbări vor ține stratul de grăsime sub control. Este imposibil să mănânci raw vegan, deci alimente bogate în apă și fibre, să faci mișcare și să depui cantități apreciabile de grăsime.  

Tonifierea musculară va îmbunătăți aspectul pielii, pentru că țesutul conjunctiv va fi stimulat. Recomand exerciții de gimnastică, cu greutăți sau fără, care țintesc zonele sensibile (genuflexiuni, fandări, urcat scări sau munte). În alimentele raw vegane sunt ușor de găsit vitaminele C, B3 și E care stimulează producția de colagen, pentru refacerea țesutului conjunctiv.

Balansare hormonală este crucială pentru controlul celulitei, dar este greu de atins. Estrogenul este factorul principal care determină deteriorarea țesutului conjunctiv din zona șoldurilor și a coapselor. În zona de mijloc hormonii sunt cei care dețin controlul, nu metabolismul. Depunerea de grăsime și estrogenul se stimulează reciproc într-un cerc vicios. Dacă ai probleme cu greutatea în partea de mijloc, sindrom premenstrual, ciclu menstrual neregulat, crampe menstruale ai putea avea un exces de estrogen.

Unele femei folosesc creme cu progesteron pentru contrabalansarea estrogenului, dar nu există evidențe că această practică ar putea duce la reducerea celulitei. Fitoestrogenii din alimente sunt o soluție demnă de luat în considerare, pentru că ei au o structură similară cu estrogenul și pot bloca efectul estrogenului asupra țesutului conjunctiv. (ref 4). S-a observat că populațiile asiatice care au o dietă bogată în fitoestrogeni au o incidență mai mică a celulitei în rândul femeilor. Fitoestrogenii au fost obiectul multor cercetări, bazate în special pe soia, cea mai bogată în fitoestrogeni. Alte alimente bogate în fitoestrogeni: semințe de in, de susan, tărâțe de secară, de grâu, de ovăz, de orz, fasole mung.

Cortizolul este un alt hormon care ar putea avea un efect asupra celulitei pentru că declanșează depunerea de grăsime, după cum menționează un studiu (ref 10). Cortizolul mai este numit hormonul stresului și este o problemă având în vedere viața noastră agitată modernă. Suntem sub un stres constant, nu doar psihologic, dar și fizic, prin alimente nesănătoase sau privare de somn. Dacă suferi de oboseală, slăbiciuni musculare, libidou scăzut, depresie, dureri de cap, iritabilitate, insomnie, anomalii menstruale, ai putea avea un nivel mare de cortizol. Ținerea lui sub control prin relaxare, meditație și schimbarea stilului de viață este imperativă pentru starea de bine a organismului.

Fumatul reduce circulația și slăbește formarea colagenului, astfel țesutul conjunctiv se deteriorează.

Lenjeria intimă strâmtă sau hainele de compresie pot reduce tremuratul grăsimii, dar nu au un efect în reducerea celulitei. Dimpotrivă, pot avea efectul opus pentru că taie circulația și limitează accesul sângelui pentru irigarea țesuturilor.

Recomandările de până acum sunt generaliste. Ele țintesc fizică bună, benefică nu doar pentru celulită, dar pentru alte probleme de sănătate. Cel mai probabil aspectul pielii se va îmbunătăți radical în urma adoptării schimbărilor, dar dacă ești una dintre ghinionistele care se confruntă cu celulita după adoptarea unui regim de viață sănătos, există remedii specifice. Dar la fel cum scrie pe medicamente, ele nu înlocuiesc un regim de viață sănătos.

Un studiu mamut care se numește „Tratamentul Celulitei: O recenzie comprehensivă a literaturii” analizează 67 de studii despre eficiența tratamentelor anticelulitice. (ref 8). Concluzionează că cele mai multe dintre studii fac greșeli metodologice, că nu există un mod biofizic de a evalua gradul celulitei, că nicio evidență clară despre eficacitate nu a putut fi identificată în tratamente. Există evidențe că tratamentul cu unde acustice (AWT) și cel cu laser de 1440mm au potențiale beneficii asupra celulitei.

Recomandările Academiei Americane de Dermatologie sunt în concordanță cu studiul de mai sus și enumeră în ordinea eficienței o serie de procedee anticelulitice:

Terapia cu unde acustice (AWT) este prima menționată. Trimite un șoc de energie scăzută prin țesutul afectat, pentru a ajuta debitul sanguin, reducerea lichidelor și lipoliza. Studiile arată că poate reduce aparența celulitei. Un tratament costă aproximativ 2000$, durează vreo 8 săptămâni și efectele sunt vizibile un an, poate doi.

Tratamentul cu laser minim invaziv presupune o mică fibră de laser inserată sub piele. Când laserul este pornit, acesta deteriorează benzile de sub piele ce duc la aparența celulitei. Poate îngroșa pielea și poate reduce aparența celulitei. Efectele durează un an sau mai mult. În București, un tratament costă ~1500 lei.

Subscizia implică inserarea unui ac pe sub piele pentru a deteriora benzile de țesut conjunctiv. Procedura este efectuată de un dermatolog. Rezultatele pot dura 2 ani, iar un studiu arată că 99% din cei 232 de pacienți au fost satisfăcuți de rezultate.

Eliberarea precisă a țesutului cu asistență în vid are un efect distructiv tot asupra benzilor celulitice. În timpul procedurii, dermatologul va tăia prin benzi cu mici lame. După ce benzile sunt tăiate, țesutul vine spre suprafață pentru a umple golurile și a elimina celulita. Un mic studiu, arată că pacientele care au primit acest tratament au avut rezultate bun care au durat până la 3 ani.  

Scăderea în greutate și Exercițiu fizic le-am amintit precedent, dar le menționez aici, pentru că aici au fost plasate ca grad de eficiență de Academia de Dermatologie, după procedeele locale menționate precedent. Greutatea în plus face celulita mai vizibilă. Pentru unele persoane, scăderea în greutate duce la reducerea aspectului celulitei, pentru altele, suprafața în plus de piele o poate face mai vizibilă. Aici intră în acțiune exercițiu fizic, pentru că mușchii fac pielea să arate mai netedă și mai fermă. Înlocuirea grăsimii cu mușchii va face celulita mai puțin vizibilă.

Carboxiterapia inserează dioxid de carbon sub piele. Procedura presupune dilatarea vaselor de sânge, prin care e susținută regenerarea țesutului conjunctiv. Posibile efecte secundare sunt echimozele și un grad mare de disconfort în timpul tratamentului. Există un studiu pe doar 10 femei care arată că la sfârșitul a 8 sesiuni de tratament aveau ceva mai puțină celulită.

Cremele și loțiunile pot avea un efect, spun cercetătorii.  Cele mai multe țintesc grăsimea locală. Promit lipoliza prin pătrunderea unor stimulente (de obicei cafeină, guarana) pe sub piele și stimularea circulației sanguine în zonele afectate. Cafeina deshidratează celulele, făcând celulita mai puțin vizibilă, dar pentru menținerea rezultatelor, crema trebuie folosită zilnic. Produsele cu retinol pot îngroșa pielea și atenua celulita, dar pentru ca rezultate vizibile să apară, trebuie folosite cel puțin 6 luni. Unele creme folosesc l-carnitină pentru a transporta grăsimile în celule pentru a fi folosite ca energie. Alte creme blochează alfa-receptorii prin aminofilină. Și cafeina blochează alfa-receptorii. Până acum eficiența lor nu a fost dovedită științific, efectele fiind puțin vizibile și de scurtă durată. Medicii recomandă eventual alegerea unor produse ieftine și testate aproximativ două luni, pentru a observa rezultatele.

Cremele și loțiunile trebuie întâi testate în cantități mici. Unele persoane pot fi alergice la anumiți compuși din produse. Au fost raportate palpitații sau stări de anxietate în urma folosirii produselor care conțin aminofilină. Persoanele care suferă de astm trebuie să evite aminofilina pentru că pot apărea probleme la respirație.

Endermologia presupune un masaj adânc plus ridicarea pielii cu un dispozitiv în vid. Este o procedură aprobată în SUA. Dar asta nu înseamnă că e eficient, ci doar că nu produce efecte adverse. Sau raportat rezultate slabe și de scurtă durată în privința reducerii celulitei.

Liposucția e o procedură medicală ce înlătură o parte din grăsimea locală. Nu e recomandată pentru celulită și o poate face chiar mai vizibilă. Poate avea rezultate doar dacă este cuplată cu o terapie cu laser. Nu există dovezi cum că terapia cu ultrasunete, criolipoliza, suplimentele alimentare ar avea efecte asupra celulitei. (ref 9)

Împachetările merg pe ideea acțiunii mecanice de a arde și „dezmembra” grăsimea. Aceste procedee doar mută niște apă interstițială prin corp, producând o stare de bine clientului, dar nu rezolvă problema. (ref 4)

Alte opinii menționează că tratamente cum ar fi ventuzele pentru masaj anticelulitic, liposucția, sau endermologia sunt cele mai periculoase și chiar pot înrăutăți situația, deoarece deteriorează structura de susținere a pielii, care deja este slăbită. (ref 4, ref 7) Fără rezolvarea problemei hormonale, nu îmbunătățești situația. Estrogenul contribuie la distrugerea țesutului conjunctiv. Nu are sens continuarea distrugerii acestuia fără stimularea refacerii.

Drenajul limfatic nu tratează direct celulita, dar prin punerea în mișcare a unei limfe stagnante, aspectul celulitei va fi îmbunătățit, pe lângă alte efecte pozitive în organism.

Periajul uscat pe piele ajută la înmuierea depozitelor de grăsime de sub piele și distribuirea lor mai egală. Stimulează sistemul limfatic și exfoliază pielea.

Concluzii și sfaturi practice:

1. menținerea sub control a grăsimii corporale printr-o dietă bogată în fructe și legume crude;
2. antrenament cardio pentru arderea grăsimii și stimularea limfei;
3. tonifiere musculară pentru stimularea țesutului conjunctiv;
4. ținerea sub control a hormonilor, în special prin relaxare mentală;
5. alimente bogate în fitoestrogeni pentru blocarea acțiunii estrogenului;
6. tratamente specifice și locale, dacă schimbările generale nu au efectele dorite.

ref 1 - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x/full

ref 2 - https://www.cairn.info/revue-travail-genre-et-societes-2004-2-page-55.htm

ref 3 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489274

ref 4 - https://www.amazon.com/Physiology-Skin-II-Peter-Pugliese/dp/0931710863

ref 6 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15868063

ref 7 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19261014

ref 8 - https://www.researchgate.net/publication/275895699_Cellulite_An_Evidence-Based_Review

ref 9 - https://www.aad.org/public/diseases/cosmetic-treatments/cellulite-treatments

ref 10 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11204512

Become a patron to

108
Unlock 108 exclusive posts
Listen anywhere
Connect via private message