COVID19 - Un platou prea indepartat

Stirea zilei este ca astazi am depasit pentru prima data pragul de 10,000  de cazuri in Romania dupa vechiul sistem de raportare!

Mai precis azi, 13.11.2020, la nivel national in Romania avem 10,163 cazuri noi dintre care 674 au fost diagnosticate inainte de ultimele 24 de ore dar nu au fost atribuite pe judete decat astazi.

Dar ce se intampla cu recordul de saptamana trecuta? A fost un fals record obtinut printr-un artefact produs de noul sistem de raportare

Mai precis in ziua de vineri, 6.11.2020, la nivel national in Romania am avut 8,599 de cazuri noi la care se adauga 1,701 cazuri diagnosticate in ultimele 24 de ore dar nu au fost atribuite inca pe judete si care vor fi adaugate la totalul zilei pe judete mai tarziu si scazute din totalul zilei national.

Sa facem o scurta investigatie tehnica

De la inceputul epidemiei au exisat mici diferente intre totalul pe judete si totalul national. Aceste diferente erau reconciliate prin atribuirea acestor cazuri unei categorii etichetata "-" sau un judet fictiv  "judetul 43".

Este important sa intelegem ca acestea erau cazuri care ramaneau permanent nealocate astfel incat aparitia lor avea un impact nesemnificativ asupra curbei epidemice.

In graficul si tabelul de mai jos se observa acest aspect in saptamana 26.10 - 1.11 cand diferenta intre totalul zilnic pe judete si cel national este zero sau foarte mic.

Din data de 3 noimembrie insa apare un numar urias de cazuri nealocate temporar care se adauga la numarul celor nealocate permanent. In raportul oficial rubrica "-" este inlocuita cu "cazuri noi nealocate [temporar] pe judete" si primim o explicatie ca acest artefact se datoreaza "modificarilor aduse platformei electronice".

Fara indoiala ca aceste cazuri nealocate existau si inainte dar nu se raportau pentru ca este inutil sa raportezi o valoare a unei variabile temporare atunci cand produce modificari permanente intr-un sir de valori care devin constante cum este numarul de cazuri de cazuri noi zilnice.

E mai simplu de inteles daca urmariti curba cazurilor noi in raportate oficial (curba rosie) in raport cu suma numarului de cazuri noi pe judete (barele albastre).

Deoarece aceste valori se raportau doar dupa reconciliere pana in 3 noiembrie, cele doua curbe se suprapun dar apare o intarziere de cateva zile intre momentul masuratorii si momentul raportarii de care am mai vorbit.

Dupa 3 noiembrie, numarul de cazuri noi raportate la nivel national este sistematic mai mare decat numarul cumulat de cazuri noi pe judete. La finalul saptamanii trecute avem un excedent de aproape 5,000 de cazuri noi.

In mod normal corectia se face actualizand baza de date cu valoarea corecta dar pentru asta ar trebui sa corectam saptamana asta valorile comunicate deja saptamana trecuta. Va dati seam ce scandal ar iesi, desi ar fi prefect normal pentru un informatician. Singura alternativa pentru a reconcilia politic corect cele doua siruri de valori este sa scazi cazurile pe care le aloci azi pe judete din totalul de cazuri noi al zilei sau, evident, sa faci ca pana acum si sa nu raportezi valori care necesita corectii ulterioare

Astfel ieri au fost 8,536 de cazuri dar s-au raportat 10,142 prin scaderea adaugarea a 1,701 de cazuri care au putut fi alocate judetelor iar astazi s-au raportat 9,489 in loc de 10,163 cazuri prin scaderea a  674 de cazuri care s-au alocat azi judetelor din "rezervorul" (buffer) de cazuri nealocate. Iata cum arata numarul de cazuri nealocate  (bare rosii) si realocate (bare albastre), altfel spus adaugate sau scazute din totalul zilnic in ultimele 3 saptamani.

Confuz? Normal! E un sistem care produce ceata statistica si corupe datele zilnice dar pastreaza totalul general corect. 

E ca si cum un banker ar lua si ar adauga bani in fiecare zi din depozitele celor 42 de clienti stiind ca la un eventual control poate sa arate ca banii lipsa sunt in seiful bancii si ii va pune la loc cand are timp sa ii numere. Avantajul acestui sistem este ca lucrezi cu banii clientului dar niciodata nu esti pe minus deci nu poti fi acuzat de furt. Poate ai facut si tu asa ceva cand ai pus niste bani in cont doar ca sa arate mai bine la o verificare sau raport dupa care i-ai scos din cont si i-ai dat inapoi. Nici o paguba aparenta, doar cel care controleaza este pacalit.

Avem asadar un nou sistem de raportare care genereaza accidental erori intamplator in momentul potrivit sa produca o curba surprinzator de bine aliniata la discursul public al guvernantilor. Este evident ca aceste coincidente pot fi perfect naturale si inocente. Daca insa e clar dupa 10 zile de functionare  ca sistemul corupe datele publice esentiale pentru adoptarea sau amanarea unor masuri, de ce nu il retragem ca sa revenim la vechiul sistem mai lent dar mai corect? Mai ales ca nici dupa vechiul sistem nu ne ingramadeam sa luam deciziile la tip?

Consecintele se vad. Pe baza acestui sistem, atat ieri cat si azi Presedintele Iohannis a facut afirmatiile factual incorecte:

12.11: "[...] acum suntem, iată, deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate."

13.11: "Avem, cam de două săptămâni și ceva încoace, o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect."

pentru ca abia saptamana trecuta am depasit 10,000 de cazuri in urma unei perioade de 3 saptamani de crestere accelerata iar platoul nici nu se putea imagina saptamana trecuta cand am avut cea mai abrupta crestere de la debutul valului 2 in septembrie.

Deci nici urma de de platou sau incetinire pana acum. 

Avem o incetinire in aceasta saptamana dar este artificiala pentru ca o comparam cu o crestere artificiala de saptamana trecuta.

Despre ce este vorba?

Din grafic si tabel se observa ca saptamana trecuta a crescut dupa curba rosie la nivelul totalului pe judete, conform prognozei ca ne vom incadra intre 8.000 si 9,000 de cazuri noi pe zi. La nivel national insa s-a acumulat intamplator un exces de 4,949 cazuri noi care a dat impresia unei acceleratii masive de 55% fata de cea oricum uriasa de 40% si dat peste cap sistemele de prognoza.

Acest exces de cazuri nu a fost reconciliat in aceasta saptamana ceea ce inseamna ca exista in continuare o rezerva de 5,000 de cazuri care trebuie scazute din viitoarele raportari de cazuri noi.

Intamplator, noul sistem de raportare a produs date care sa sprijine discursul politic "suntem in platou" care a debutat acum 2 zile si care va fi prezentat ca o mare victorie a masurilor luate in 9 noiembrie si care inchide gura celor care cer carantina completa acum.

====== Sa recapitulam: ========

1. Accidental, saptamana trecuta am avut cu 5,000 de cazuri mai mult decat am fi inregistrat cu vechiul sistem. 

2. Saptamana aceasta, tot intamplator, s-au reconciliat doar atatea cazuri cat a fost nevoie sa  aliniem curba judetelor cu cea nationala. Alocarea integrala a celor 5,000 de cazuri in exces ar fi produs o scadere abrupta fata de valorile de saptamana trecuta si prin urmare, accidental, avem o saptamana cu valori similare celei trecute, adica un debut de platou.

3. Ce urmeaza? Daca saptamana viitoare epidemia va continua sa creasca si va produce 65,000 de cazuri conform prognozei de la inceputul lunii, intamplator se pot realoca cele 5,000 de cazuri, vom avea avea o scadere cu 5,000 de cazuri a totalului saptamanal si  tot in jur de 60,000 de cazuri ca in aceasta saptamana, adica a treia saptamana de platou.

4. Incepand cu 23 noiembrie (a 4 saptamana) sistemul poate intamplator sa fie abandonat sau sa inceapa sa functioneze normal, pentru ca ar trebui sa se vada deja efectul masurilor din 9 noiembrie si sa ramanem in platoul de 10,000 de cazuri pe zi pana la alegeri

========================

In concluzie

Avem in fata un sistem nou de raportare care produce accidental erori foarte convenabila politic dar care necesita asa cum ne-a cerut si Presedintele sa avem rabdare 4 saptamani la 10,000 de cazuri pe zi dupa care ne asteapta o bine-meritata rasplata, carantina totala de sarbatori si consolarea ca PSD a fost de vina.

Singura problema este cu acest scenariu este ca discursul "suntem de 2 saptamani intr-un platou la 10,000 de cazuri" trebuia sa inceapa abia de saptamana viitoare. O scapare accidentala sunt sigur chiar daca a fost repetata de doua ori. Sunt niste sfetnici indoielnici in jurul Presedintelui care il pun prea des in situatia jenanta de face afirmatii incorecte.

Dincolo de suspiciunea si sarcasmul produs de lipsa cronica de transparenta a autoritatilor, ramane realitatea sumbra si incontestabila ca datele vor fi tot mai corupte din motive naturale care reflecta pierderea progresiva de a monitoriza si controla epidemia. Chiar daca urmarim doar datele pe judete, DSP-urile le vor raporta tot mai tarziu si mai incomplet, testele nu se vor mai face nici la cazurile suspecte, boala va evolua tot mai des in afara sistemului medical si, la final, tot mai multe decese vor ramane fara diagnostic de certitudine.

Inca nu e prea tarziu sa escaladam la carantina nationala, intreaga tara este la o incidenta de 5.60 la mie. 5 din 1,000 sau 1 din fiecare 200 de romani au fost depistati pozitivi in ultimele 14 zile. La o rata de detectie de 1 din 5 (o estimare foarte conservatoare) 1 din fiecare 40 de persoane cu care te intalnesti a fost infectata in ultimele 14 zile dar majoritatea nu sunt constienti de asta si considera ca este exagerat sa poarte masca si in casa prietenilor.

La acest stadiu alegerea este simpla: carantina acum si Craciun [mai] linistit (ca fericit e deja prea tarziu) sau carantina de Craciun plus toate restrictiile de acum si pana atunci. Nu e nevoie sa fi epidemiolog pentru a face socoteala.

Nu cred insa ca mai avem politicieni dispusi sa isi riste functia pentru tara, dar poate ca mai putem savarsi un miracol impreuna chiar daca o sa fie asumat de aceiasi politicieni:

In lipsa unei carantine nationale care sa ne ajute sa ne izolam simultan in case pentru 2 saptamani, putem sa adoptam modelul suedez care se bazeaza pe conformarea voluntara nu pe lipsa masurilor cum pretind multi adepti ai imunitatii de turma.

Aceasta inseamna in urmatoarele 4 saptamani:

- respectarea celor trei reguli de baza masca in afara casei, distantare fizica si igiena mainilor

- conformarea cu regulile impuse de autoritati [toate au un impact demonstrat stiintific asupra epidemiei]

plus:

- renuntarea la orice vizita sociala non-esentiala

- scurtarea vizitelor si portul mastii in timpul acestora

- purtati masca in timpul vizitelor si solictati vizitatorilor sa poarte masca in casa sau iesiti in aer liber pentru discutii si socializare cu pastrarea distantei de 2 m

- organizati-va iesirile din casa ca sa aveti un interval de 5 zile intre iesiri (sunt necesare in medie 5 zile pentru manifestarea simptomelor)

- solicitati celor din jur sa respecte aceste masuri


#COVID19 #COVID19RO

Surse:

https://www.mai.gov.ro/

https://www.presidency.ro/ro/media/interventia-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-la-inceputul-videoconferintei-cu-prefectii-pe-tema-gestionarii-epidemiei-covid-19

https://www.presidency.ro/ro/media/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1605263944

By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 1 exclusive post
1
Writing
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 1 exclusive post
1
Writing