Fii primul care citește materialul meu despre nutriție, primind consultații nelimitate despre ideile prezentate

Am mai mult de 10 săptămâni de când sunt la tropice. Avantajul major e că mediul e propice pentru organism. Simt asta. Apoi, mai văd lucruri noi și frumoase, apusuri care-ți taie respirația, mă bălăcesc în ocean și în piscine. 

Dezavantajul e că procrastinez. Am atâtea idei de materiale prin care pot să ajut oamenii cu experiența mea, dar tărăgănez, când e vorba de execuție. Așa că m-am gândit să folosesc aplicațiile acaparatoare de atenție, să lucreze pentru mine și nu împotriva productivității mele.

Scriu acum la un material care se numește:

8 Principii Nutriționale În Favoarea Metabolismului

(Pentru slăbire, autovindecare și creșterea performanțelor fizice și intelectuale)

Îl voi scrie în direct, pentru patroni. Imediat ce termin un capitol (un principiu), îl public aici. Materialul va fi disponibil pentru patronii de la 3$+.

Pe lângă faptul că patronii vor avea acces la fiecare capitol înainte să apară materialul complet al cărții, voi oferi consultație nelimitată (în public, prin comentarii) sau în privat (prin email sau mesagerie), pe orice subiect discutat în capitolele cărții.

De ce fac asta? Nu vreau ca materialul meu să fie doar o lectură interesantă, vreau ca ideile să fie aplicate și să ofere rezultate palpabile. Prin consultații, voi înțelege dacă anumite idei n-au fost explicate suficient, sunt contestabile, sau sunt dificil de aplicat în viața reală, astfel pot rescrie materialul, cu corecturile de rigoare.

În perioada mea raw vegană, am aplicat doar unul din cele 8 principii (respectiv al 2lea din cele pe care le voi prezenta). M-am simțit excelent într-o primă fază, dar apoi, situația organismului a început să se deterioreze încet, pentru că habar n-aveam de celelalte 7 principii. 

PRINCIPIUL 1: PRIORITAR E METABOLISMUL

Mănâncă pentru creșterea și menținerea metabolismului

Unelte pentru o evaluare obiectivă: temperatura și pulsul

Idei:

Organismul uman e o colecție organizată de celule cu scopul de a capta și utiliza energia într-un mod eficient.

Dacă reușește să-și obțină energia necesară pentru funcționare și să răspundă stresului indus de mediu, teoretic, organismul se poate regenera la nesfârșit.

Fiecare celulă are două moduri de funcționare, unul optim (aerob, ciclul Krebs) și unul de avarie, de stres (anaerob, fermentație).

Anumite substanțe hrănesc celula, iar altele îi sabotează funcționarea optimă.

Orice calorie metabolizată de organism se transformă în cele din urmă în căldură. Temperatura corporală este un parametru util pentru evaluarea eficienței metabolismului. Pulsul este un parametru suplimentar.

Sidney Fox a demonstrat că aminoacizii, plasați pe rocă vulcanică fierbinte, formează spontan proteine. Dacă este adăugată apa, proteinele se organizează în mici sfere reproductive, de mărimea bacteriilor. Aceste sfere aveau abilitatea de a sintetiza lanțuri similare genelor, într-un proces asemănător cu cel enzimatic.[1]

Dacă viața apare spontan, atunci când condițiile sunt propice, înseamnă că noi, organismele de pe Pământ suntem o extensie a unui organism complex. Chimistul James Lovelock și microbiologul Lynn Margulis au formulat în anii 1970 ipoteza Gaia, prin care propun existența unui sistem sinergic, autoreglabil, de interacțiune între organismele vii și materia anorganică, pentru a perpetua condițiilor necesare vieții pe planetă.[2] 

Vernadsky credea că schimbul energetic la nivelul Pământului s-a intensificat, ca urmare biosfera s-a transformat dramatic, iar asta a permis un salt în dezvoltarea vieții prin fotosinteză. Prezența unor resurse energetice crescute în mediu au permis apariția unor forme complexe de viață, de exemplu vertebratele, cu capacitatea lor de a-și menține temperatura înaltă, prin folosirea combustibilului.[3]

Și atunci, ce suntem noi oamenii, dacă nu un modul de organizare a energiei din mediul înconjurător? Plantele și animalele pe care le consumăm sunt o treaptă în organizare, iar noi suntem următoarea. Descoperirea lui S. Fox și ipoteza Lovelock/Margulis ar trebui să ne ofere un sentiment de apartenență, iar întrebarea „ce căutăm noi aici și care este scopul nostru”, să fie redundantă. Suntem o manifestare energetică ad libitum.

Avem nevoie de energie adecvată, pentru a ne susține fiecare celulă din organismul nostru complex, pentru a face față stresului mediului înconjurător. Însă nu fiecare substanță hrănește celula, iar unele substanțe sunt dăunătoare. Astfel, are sens ca studiul nutriției să înceapă de la metabolismul celulei, de la cea mai mică unitate de structură din organismele vii.

Respirația Celulară

Respirația celulară reprezintă totalitatea proceselor metabolice intracelulare, în urma cărora celula obține energia necesară funcționării.

Etapa 1 - Glicoliza

Glucoza este combustibilul preferat al celulei. Într-o primă fază, glucoza (6 atomi de carbon) e transformată în două molecule de piruvat (2 atomi de carbon fiecare). Procesul are loc în citoplasmă, fără oxigen. Piruvatul stă la baza celor două procese următoare.

Etapa a 2-a - Descompunerea piruvatului în mitocondriile celulei eucariote

Varianta 1 - Cu Oxigen - Ciclul Krebs (Ciclul Acidului Citric)

Cele două molecule de piruvat sunt decarboxilate (carbonul este eliminat) pentru a genera Acetil-CoA (Acetil Coenzima A). În ciclul Krebs, cea mai mare parte a energiei este transferată formând 6 molecule NADH (Nicotinamid Adenin Dinucleotid), 1 FADH2 (Flavin Adenin Dinucleotid) și 2 ATP (Adenozintrifosfat). ATPul este acumulatorul de energie al celulei, poate fi folosit la stocarea și conversia energiei celulare conform necesităților metabolice.

Procesul aerob continuă în mitocondrii cu Lanțul Transportor de Electroni (LTE), în care electronii sunt transportați de la donatori, cum ar fi NADH sau FADH2, către acceptori, cum ar fi oxigenul. Când procesul e optim, ciclul Krebs și LTE produc cea mai mare parte a energiei necesare celulei. Rezultă în final 34 de molecule de ATP. În ciclul Krebs, produsele reziduale rezultate sunt dioxidul de carbon (CO2) și apa (H2O).

Varianta a 2-a - Fără Oxigen - Fermentație

În lipsa oxigenului, celulele transformă piruvatul în acid lactic prin fermentație. E un proces ineficient, producând mult mai puțină energie. Fermentația produce 2 ATP dintr-o moleculă de glucoză, față de totalul de 38 ATP produs de ciclul Krebs.

Fermentația poate apărea în urma unor exerciții fizice intense, în care necesarul de oxigen pentru fiecare celulă nu mai este atins, dar această situație nefastă poate apărea chiar în repaos, la oameni bătrâni sau bolnavi, sau la persoane la care disponibilitatea oxigenului către celule a fost împiedicată.

Albert Szent-Györgyi, laureat nobel, cel care a pus bazele studiului asupra respirației celulare, a observat că dacă sursa de oxigen a unui organism este periodic sabotată, acel organism își pierde capacitatea de regenerare, fiind lipsit de cantitățile suficiente de energie produse în mitocondrii.[4] Structura celulei e menținută de fluxul energetic permanent. Când fluxul de energie nu mai poate fi menținut, regenerarea e încetinită, apare degradarea și în cele din urmă moartea celulei.

Diferențele dintre cele două tipuri de metabolism celular, cu oxigen sau fără oxigen, nu se opresc la considerabila diferență energetică. Produsele reziduale ale celor două procese, dioxidul de carbon și acidul lactic, au efecte opuse.

Fizicianul danez Christian Bohr a observat, în anul 1903, că dioxidul de carbon produs prin metabolismul celular interacționează cu moleculele de hemoglobină, iar acestea eliberează atomii de oxigen.[5] Astfel, crește disponibilitatea oxigenului pentru celule. Astăzi procesul este numit Efectul Bohr. Pe de altă parte, acidul lactic are efecte toxice, suprimă respirația celulară și omoară celula.[6]

Tiroida - mecanismul de control

Respirația celulară pivotează pe disponibilitatea hormonului tiroidian Triiodotironinei (T3), sintetizat în special în ficat, din prohormonul Tiroxina (T4). În susținerea unui metabolism optim, T3 are un dublu rol:

  • Stimulează consumul de oxigen prin transformarea eficientă a glucozei, grăsimilor și a proteinelor în dioxid de carbon;
  • Este un factor (alături de vitamina A și colesterol) în producția „hormonilor tinereții”: pregnenolon, progesteron, DHEA (dehidroepiandrosteron);

Dacă activitatea glandei tiroide este afectată, respectiv capacitatea acesteia de a sintetiza hormoni T3 și T4, metabolismul întregului organism poate fi afectat. Din cauza unei diete nepotrivite și a unui stil de viață antimetabolic, foarte mulți oameni suferă de hipotiroidism fără să știe. Este părerea medicului endocrinolog Broda Barnes, prin cartea „Hipotiroidismul, boala nebănuită”. [7]

În capitolele următoare m-am axat pe principiile nutriționale prin care respirația celulară poate fi susținută, respectiv ce substanțe susțin metabolismul celular și ce substanțe îl sabotează.

Unelte Pentru Măsurarea Metabolismului

Până să discutăm despre schimbările nutriționale ce pot ajuta metabolismul, trebuie să avem unelte pentru a evalua situația și progresul. Cum orice calorie este în cele din urmă transformată în căldură prin metabolism, temperatura corporală ne poate oferi date de încredere despre situația generală a metabolismului. Broda Barnes consideră intervalul 36.6 C - 37 C ca fiind o temperatură adecvată umană. În mod normal, temperatura ar trebui să plece de la un minim pe timpul dimineții la un maxim în miezul zilei.

Deși temperatura corporală e un indicator de încredere, în anumite situații ne poate induce în eroare. Unii factori pot crește temporar și artificial temperatura corporală: febră, vremea călduroasă, dormitul sub o pătură electrică, sau băuturile fierbinți. Temperatura corporală mai poate fi susținută de hormonii de stres (adrenalina și cortizolul). Dacă dimineața, temperatura e adecvată, dar după micul dejun, temperatura scade, e un indicator că stresul este cel care a susținut temperatura peste noapte. Dacă temperatura este susținută de adrenalină, acțiunea hormonilor va avea repercusiuni pe termen lung.

Pulsul este un factor suplimentar, ce poate ajuta la măsurarea eficienței metabolismului. Într-o vreme călduroasă, sau cu ajutorul păturii electrice, organismul poate menține ușor o temperatură optimă. În acest caz, un puls redus poate semnala probleme în metabolism. Dacă metabolismul e menținut de adrenalină, pulsul va fi ridicat și va tinde să coboare după o masă. Ray Peat consideră 85 bpm (bătăi pe minut), ca fiind un puls normal pentru persoane sănătoase și inteligente, iar 75 bpm e media persoanelor mai puțin sănătoase.[8]

Din cauza hormonilor de stres, unii pot avea probleme cu un puls prea ridicat, la o temperatură mai mică. În cazul lor, pulsul va scădea, pe măsură ce metabolismul revine la normal și temperatura crește.

Concluzii

Crearea și menținerea unui mediu propice pentru funcționarea fiecărei celule este o prioritate. Astfel, corpul poate răspunde stresului mediului înconjurător și se poate regenera. Resursele energetice de carbohidrați sau grăsimi sunt folosite eficient și performanțele fizice și intelectuale cresc. Organismul ajunge ușor la o greutate optimă, prin arderea resurselor stocate. Temperatura corporală și pulsul sunt mijloace la îndemâna oricui, pentru evaluarea stării generale a metabolismului.

Ținerea unui jurnal zilnic cu temperatura și pulsul, dimineața, înainte de scularea din pat, după micul dejun, la prânz, seara, înainte de culcare. Temperatura și pulsul pot oferi o conexiune obiectivă cu percepțiile noastre subiective despre starea generală a organismului.

[1] "9780824766191: Molecular evolution and the origin of life ...." https://www.abebooks.com/9780824766191/Molecular-evolution-origin-life-Biology-0824766199/plp. Accessed 10 Oct. 2019.

[2] "Atmospheric homeostasis by and for the biosphere: the gaia ...." https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2153-3490.1974.tb01946.x. Accessed 10 Oct. 2019.

[3] "The Biosphere by Vladimir I. Vernadsky - Goodreads." https://www.goodreads.com/book/show/951224.The_Biosphere. Accessed 10 Oct. 2019.

[4] "Bioenergetics : Szent-Györgyi, Albert, 1893-1986 : Free ...." 15 Apr. 2008, https://archive.org/details/bioenergetics00szen. Accessed 15 Oct. 2019.

[5] "Bohr, Hasselbalch, & Krogh (1904) - University of Delaware." https://www1.udel.edu/chem/white/C342/Bohr(1904).html. Accessed 15 Oct. 2019.

[6] "Mitochondria and mortality - Ray Peat." http://raypeat.com/articles/articles/mitochondria-mortality.shtml. Accessed 15 Oct. 2019.

[7] "Hypothyroidism by Broda Barnes, Hardcover | Barnes & Noble®." 1 Jan. 1976, https://www.barnesandnoble.com/w/hypothyroidism-broda-barnes/1015248848. Accessed 15 Oct. 2019.

[8] "TSH, temperature, pulse rate, and other indicators ... - Ray Peat." http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml. Accessed 15 Oct. 2019.

Become a patron to

130
Unlock 130 exclusive posts
Listen anywhere
Connect via private message