Lecții de Slăbit inspirate de Otto
În urmă cu o lună, Otto s-a mutat la noi. În doar o lună a slăbit considerabil. Acum arată mai „din familie”, slab ca mine și ca Sascha. LOL Ce s-a întâmplat, cum a făcut? A schimbat alimentația? Nu. I-am dat aceeași mâncare și în aceleași cantități. Doarme mai puțin? Nu. Ca orice felină, doarme cel puțin 16 ore pe zi, adică toată noaptea și cam jumătate din zi. Ce s-a schimbat? Înainte stătea în apartament. Aici are curte, pământ, iarbă, copaci, vietăți, așa că:

1. Face mișcare
Zilnic trebuie să inspecteze curtea, să vadă ce s-a mai întâmplat în ea. Cum curtea este vie, în fiecare zi remarcă schimbări, spre deosebire de apartament, unde lucrurile nu se schimbau, iar evenimentele interesante ale zilei se desfășurau de obicei după geamul de sticlă al ferestrei. Această inspecție îl face să facă mișcare. Nu se poate împotrivi, e un instinct. Apoi se întâmplă alte evenimente care-i atrag atenția și astfel face mai multă mișcare.

2. Se tăvălește pe pământ
Are o plăcere deosebită să se zbenguie în pământ (praf) și să se murdărească. Apoi trebuie să se curețe, deci limba lui intră în contact cu tot acel pământ prins pe blană. Asta înseamnă că flora lui intestinală a suferit modificări și adăugiri, datorită microorganismelor din pământul „murdar”.

3. Mănâncă iarbă
L-am surprins deseori pe Otto consumând iarbă. Pisicile consumă iarbă pentru a elimina ceva neplăcut sau indigest din tractul digestiv.

4. Socializează
Pe aici prin zonă, sunt alte pisici cu care Otto interacționează. E Blondie, motanul alfa care l-a pus la punct de la început și i-a arătat cine e șeful. Când Blondie e prin curte, de obicei doar ca să doarmă după o noapte grea, Otto e ceva mai precaut și atent. Apoi mai e o femelă albă, care se urcă des în copac să vâneze. Cu ea se înțelege bine, stau minute întregi față în față, iar Otto se mai urcă în copac după ea. Mai e un motan mai pestriț, pe care Otto îl poate domina. Când apare pestrițul în curte, Otto trebuie să-și apere teritoriul și să controleze orice dorință a intrusului de a se mișca liber prin curte.

5. Face crosstraining
Pentru că de obicei intră și iese din casă pe geam, Otto face un efort considerabil să sară de pe geam, dar în special să sară înapoi pe geam. Trebuie să sară mai mult de 2 metri în înălțime.

Acestea sunt schimbările apărute în viața lui Otto, de când s-a mutat la noi. Poate or mai fi și altele. Otto nu a devenit o pisică liberă urbană, dar e mai puțin domestic decât era în apartament.

Și atunci cum putem adapta experiența lui Otto, la viața noastră modernă?

a. Să găsim ceva care să ne stimuleze să facem cât mai multă mișcare în natură. Odată ce ne-am pornit, vor apărea în continuare alte și alte amănunte care ne vor atrage atenția, instinctiv.

b. Să căutăm să ne murdărim în natură, să mergem cu picioarele goale, să punem mâna pe pământ, să culegem fructe nespălate. Sau, dacă nu avem posibilitatea asta, sau ne temem, să căutăm alimente probiotice și să eliminăm alimentele care ne deranjează flora intestinală.

c. Știați că mai mult de jumătate din frunzele verzi pe care le vedem în natură sunt comestibile? N-ar strica să mai gustăm din ele, când mergem în natură. În oraș avem extrem de greu acces la alimente sălbatice și soiuri la care omul n-a umblat să le modifice.

d. Social Media pare că ne face niște animale și mai sociabile decât suntem, dar interacțiunea online nu poate suplini interacțiunea fizică. E nevoie de prezența față în față, pentru a înțelege fiecare gest al feței, inflexiune a vocii. E nevoie de privire în ochi pentru o comunicare optimă.

e. În oraș, am adaptat totul astfel încât să ne deplasăm ca niște roboți. Putem chiar să ne uităm pe telefon în timp ce mergem și ne enervăm dacă ne împiedicăm de o mică denivelare în asfalt. În natură, am avea nevoie de toată atenția dar și de o condiție fizică optimă pentru a ne deplasa. Ar trebui poate să sărim pe orizontală sau pe verticală, să urcăm, să coborâm, să ne agățăm de crăci, să ridicăm bolovani. Dacă nu avem posibilitatea să facem un astfel de antrenament prin deplasarea în pădure, măcar ar trebui să facem un program de exerciții de gimnastică.

Become a patron to

102
Unlock 102 exclusive posts
Listen anywhere
Connect via private message