Régi gázkazán, vízmelegítő szerelés, javítás

Sokakban megvan a félelem, hogy a tél közeledtével az otthon  melegét, illetve melegvizét szolgáltató készülék meghibásodik. Hiszen ha  felmerül a gázkazán szerelés gondolata, egyből óriási költségekre  szoktak gondolni, tekintve a kazán korát és a szakemberhiányt.

Mielőtt új kazán vásárlásába fogna, mindenképp mérlegeljen, illetve  kérje szakember segítségét, hiszen a különböző gázkazánok más és más  műszaki adottságokkal rendelkeznek, nem beszélve arról, hogy különböző  törvényi előírásoknak is meg kell felelni.

Vegyük elsőnek az új gázkazán beszerzését.

Jelenlegi hatályos törvények értelmében Magyarországon jellemzően  csak úgynevezett hőcserélős (kondenzációs) kazánok beszerelése  engedélyezett. Ezen készülékek hatékonysága jobb a korábbi turbó cirkó,  illetve kéményes kazánokénál, ám a meghibásodási hajlamuk, illetve  szervízköltségük is jelentősen nagyobb (több alkatrész, bonyolult  elektronika). Elég csak egy hőcserélő berendezésre gondolni vagy egy  elektronikai alaplapra, ami típustól függően az eszköz értékének 1/3-a  is lehet.

Ezen gázkazánokhoz a hagyományos kémény sem felel meg - vagy új  kiállást, bélést, vagy új kéményt igényel. Bizonyos esetekben gáz és  kémény tervet szükséges készíttetni, amit a szolgáltatónak kell  átvennie, hogy készülék biztonságosan használható. Ezen beruházások  olyan anyagi többlettel járhatnak, amelynek megtérülési ideje olyan  jelentős, hogy nem éri meg befektetni vagy érdemes halasztani a  beruházást, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő forrás. Ismét nagyon  fontos, hogy kérje szakember segítségét.

Elkötelezettek vagyunk a Magyar FÉG (Thermo-FÉG) gázkazánok és  vízmelegítők szerelése, javítása iránt (C12, C18, C21, C24, C30, C40,  ZC18; V4, ZV4 MV4, MZV4, MV19, MV21, MZV18), ami már több mint 120 éves,  és 1960-óta foglalkozik többek közt gázkészülékek gyártásával. Itt  kezdődött a legendás „C” sorozat gyártása, amely több mint 50 évig  tartott.

Ezek a készülékek rendszeres éves karbantartással, ellenőrzéssel és  tisztítással nagyon hosszú ideig üzemeltethetőek, sok első szériás  gázkazán üzemel a mai napig gondtalanul, ami ismételten megjegyeznék,  több mint 50 éves.

A rendszeres karbantartással nem csak a készülékünk élettartamát, és  biztonságunkat növeljük, hanem hatékonyságát is. Egy elkoszolódott  készülék hatásfoka 15-20%-ot is romolhat, ami többlet gázfogyasztást  eredményez, és a környezetet is jobban károsítja.

Törekedjen a fűtésszezon előtt sort keríteni az éves gázkazán  ellenőrzésre, karbantartásra, a vízmelegítők ellenőrzését pedig célszerű  félévente elvégeztetni a saját biztonságunk érdekében, de minimum  évente! Alkatrész ellátásuk olcsóbb és biztosított, minden alkatrész  azonnal elérhető, így élettartamuk akár egy élethosszig is eltarthat.  Meghibásodás esetén jellemzően nem kell napokat hidegben vacogni, és  várni a cserealkatrészre. Nem tartalmaznak bonyolult áramköröket, egy  elektromos alaplap vagy egy átégett hőcserélő töredéke a mai korszerű  gépek alkatrészárához képest. Egyszerű felépítésüknek köszönhetően  meghibásodásra kevésbé hajlamos a mai korszerűbb eszközökkel szemben.

Közös érdekünk, hogy megőrizzük családja épségét, biztonságba tudja  az otthon melegét - forduljon hozzánk bizalommal gázkazán, vízmelegítő  szerelés kapcsán!