rs174537 TT mă plasează mai mult în zona „carnivoră”

 Am mai descoperit un alt polimorfism important în genomul meu. Am norocul să fiu într-o minoritate europeană cu un nivel mic de Acid Arahidonic inflamator și colesterol LDL. Asta înseamnă un risc scăzut de diabet de tip 2, boli coronariene sau cancer la prostată.
rs174537 TT
E vorba de gena care regularizează desaturaza acizilor grași polinesaturați. Corpul transformă Omega 6 în Acid Arahidonic (ARA) și Omega 3 în EPA și apoi în DHA. Am povestit deja cum organismul meu nu face eficient conversia din ALA (omega 3 din plante) în DHA (omega 3 din pește), și că asta arată că nu-mi pot obține eficient DHA dintr-o dietă vegană..
Pentru că am combinația TT pe rs174537, corpul meu nu face eficient nici conversia din Omega 6 în ARA, ceea ce implică un nivel inflamator scăzut și indirect un nivel scăzut de colesterol LDL.
Interpretarea este că organismul meu s-a adaptat la o cantitate mare de omega 6 și DHA din dietă, astfel încât a atenuat conversia din omega 6 în ARA pentru a nu produce daune și a atenuat conversia din ALA în DHA, pentru că nu era necesară.
După cum se vede pe hartă, populațiile nord-asiatice au această adaptare într-o proporție mai mare, pentru că acolo hrana animală acoperea cea mai mare parte din dietă. Iar la populațiile native americane, adaptarea e de aproape 100% pentru că acea populație provine din oamenii care au trecut strâmtoarea Bering în plină eră glaciară.
La polul opus, africanii nu au aproape deloc această adaptare, iar în Europa e scăzută: mai puțin de 10%. Cei care au GG pe acest polimorfism trebuie să fie atenți la un nivel ridicat de omega 6 în dietă (fie că vine din uleiuri de floarea soarelui, de soia, de șofrănel, nuci, semințe sau carne de pui sau ouă). Nivelul omega 6 din dietă trebuie ținut sub control și compensat cu omega 3 din pește. 

Become a patron to

97
Unlock 97 exclusive posts
Listen anywhere
Connect via private message