SP-fractievoorzitter Eindhoven Murat Memiş vast in Turkije

door Fréderike Geerdink 

Find the English version of this article here. 

SULAYMANYA – Murat Memiş, voorzitter van de SP-fractie in de gemeenteraad van Eindhoven, werd op 30 april in het bijzijn van zijn vrouw en twee jonge kinderen opgepakt in de Turkse badplaats Antalya. Inmiddels is hij weer vrij, maar hij mag van de Turkse autoriteiten het land niet verlaten. Memiş (31), een Koerdische Nederlander, wordt verdacht van lidmaatschap van en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Op die vergrijpen staan in Turkije lange gevangenisstraffen. Burgemeester John Jorritsma zal de Eindhovense gemeenteraad vanavond aan het begin van de raadsvergadering over de kwestie informeren.  

Diplomatieke inspanningen om  Memiş terug naar Nederland te krijgen zijn vooralsnog onsuccesvol. Het ziet er ook niet naar uit dat dat voor 1 juli, de datum van de eerste zitting van de zaak, gaat lukken. Memiş' vrouw en kinderen zijn inmiddels terug in Nederland.

Politierapport

Uit het politierapport, waarin deze journalist inzage heeft gehad, blijkt dat de verdenking tegen Memiş rust op berichten op Facebook en Twitter. Het gaat bijvoorbeeld om berichten over activiteiten in Eindhoven die gelinkt zijn aan de Koerdische zaak, waarvoor Memiş zich al lang inzet, maar ook om ‘retweets’ van berichten van anderen over Koerdische aangelegenheden. Memiş laat via Whatsapp uit Turkije weten: ‘Ik word in Turkije vastgehouden omdat ik, binnen de Nederlandse democratische context, gebruik heb gemaakt van mijn recht op vrijheid van meningsuiting. Deze aanhouding schendt onze Nederlandse democratie direct en is principieel ontoelaatbaar.’

Memiş is één van de acht à negen Nederlanders die in Turkije worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme en het land niet uit kunnen of in de cel zitten. Begin april werd een Koerdisch-Nederlandse vrouw uit Den Haag opgepakt en zij zit nog altijd vast, mét haar babydochter. De verdenkingen tegen haar berusten op haar vrijwilligerswerk voor een Koerdische vereniging.  

Reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige maand het reisadvies voor Turkije aangescherpt. Reizigers naar Turkije, vooral zij die ook een Turks paspoort hebben, worden erop gewezen dat ze bij aankomst op het vliegveld ondervraagd kunnen worden, dat social media gecontroleerd kunnen worden en dat rechtsvervolging mogelijk is. Het gaat met name om reizigers waarvan de ’verdenking bestaat van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt’. In de praktijk gaat het om de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging van juli 2016, en om de Koerdische gewapende PKK.  

Memiş laat weten dat hij al van problemen van reizigers naar Turkije op de hoogte was  voor het reisadvies formeel werd aangepast. en zegt: ‘Ik ben er heel naief vanuit gegaan dat ik net als vorige jaren probleemloos voor vakantie naar Turkije zou kunnen reizen. Ontzettend stom en dom natuurlijk. Ik had echt niet gedacht dat het mij zou overkomen.’  

Rechtsgang

In zijn mededeling aan de Eindhovense gemeenteraad zal burgemeester Jorritsma laten weten er in samenspraak met diverse partijen alles aan te doen om Memiş, als Nederlands staatsburger, terug te krijgen in Nederland om hem met zijn familie en vrienden te herenigen. Ook zegt hij: ‘Ik ga mij niet mengen in de interne rechtsgang van Turkije. Inhoudelijk zeg ik er dan ook verder niks over, dat laat ik aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken die zich tot op het hoogste niveau intensief met de zaak bemoeit.’ Op verdere vragen, gesteld voor het begin van de raadsvergadering, ging de burgemeester niet in.

Een woordvoerder van het Ministerie laat weten: ‘De ambassade houdt contact met de betrokkene en verleent bijstand waar nodig en mogelijk. Nederland kan zich niet mengen in de rechtsgang, maar vraagt regelmatig aandacht van de Turkse autoriteiten voor dergelijke zaken.’