Teleleu

is creating portretul României din diaspora

Select a membership level

Pentru toți cei care ne susțin

$5
per month

Un e-mail de mulțumire și povești constante de pe drum pe care le trimitem (tot pe e-mail) tuturor celor care ne sprijină.

Vedere și scrisoare teleleu

$15
per month

Trimitem în fiecare lună câte o fotografie-vedere de Cosmin Bumbuț și o scrisoare semnată de Elena Stancu. Cărțile poștale sunt fotografiate, printate și semnate de Cosmin Bumbuț, iar dimensiunea unei vederi e 10×15 cm. Scrisorile sunt povești de pe drum scrise de Elena Stancu: portretele oamenilor întâlniți în diverse comunități sau întâmplări de viață teleleu. Scrisoarea și cartea poștală sunt trimise în plic cu poşta din zona în care călătorim. 

Fotografie de Cosmin Bumbuț

$30
per month

Trimitem o dată pe lună o fotografie la alegere făcută și semnată de Cosmin Bumbuț. Imaginea selectată trebuie să fie din proiectul la care lucrăm/ din călătoria noastră. Dimensiunea unui print e 13×18 cm și va fi trimis prin poștă.

105

patrons

$1,242

per month

About Teleleu

Documentăm o serie de reportaje despre românii din diaspora și călătorim prin țările din Europa în care trăiesc cei mai mulți români. Vrem să vedem unde locuiesc și ce muncesc aceștia, care sunt motivele care i-au făcut să plece din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață. Publicăm articolele pe Teleleu.eu, iar finalul proiectului vom publica o carte la editura Humanitas care se va numi „Plecat”.

În noiembrie 2013, noi – jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț – ne-am mutat într-o autorulotă ca să lucrăm la proiectele pe care visam de mulți ani să le facem. Publicațiile mainstream din România nu erau dispuse să investească timp și resurse în proiecte jurnalistice de lungă durată, pentru care e nevoie de săptămâni sau luni de documentare. Așa că cea mai la îndemână soluție pentru noi a fost să ne mutăm într-o autorulotă și să ne reducem costurile: dormim în mașină și ne cumpărăm mâncare din supermarketuri.

În cei cinci ani de până acum, am făcut atât de multe proiecte de care suntem mândri, încât simțim că toate sacrificiile noastre au meritat. Am documentat viața din penitenciarele românești, eșecurile sistemului de educație, violența domestică tolerată în România, comunitățile care trăiesc în sărăcie extremă, obstacolele pe care i le pune sistemul medical românesc unui copil bolnav de cancer.

Proiectul „Plecat” e continuarea firească a reportajelor pe care le-am documentat până acum și a cărții „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, pe care am publicat-o în noiembrie 2017 la Editura Humanitas.

În toate comunitățile din România în care am fost, am întâlnit copii cu părinți plecați în străinătate. „Unde e tatăl tău?“, am întrebat. „E plecat dincolo“, ni s-a răspuns. Am văzut case în construcție și am întrebat cine locuiește în ele. „Nu stă nimeni, sunt plecați“, ni s-a răspuns. Am fost în mai multe spitale din Sudul României, unde nu sunt suficienți doctori, asistente și infirmiere. „Au plecat dincolo“, ni s-a spus. Iar pentru mulți care au rămasîn țară și se zbat să supraviețuiască, visul e să plece, să strângă bani și să se întoarcă, pentru că în urma lor rămâne dorul de acasă.

În ianuarie 2019, am plecat din țară la fel ca celelalte milioane de români din diaspora: fără să știm când ne întoarcem. Suntem în Spania acum și trăim alături de comunitățile de români în timp ce le documentăm viețile, dificultățile, visele și dorurile. Urmează să mergem și în alte țări din Europa în care trăiesc mulți români – Anglia, Italia, Germania, Franța, Suedia și altele –, iar proiectul nostru se va întinde pe parcursul următorului an și jumătate.

S-a speculat prea mult cine sunt și ce vor românii din diaspora, iar oamenii aceștia au fost mai mult cifre decât povești și portrete individuale. Noi le facem vocile auzite și le spunem poveștile: de ce au plecat, ce au lăsat în urmă și ce au găsit în străinătate. Ce mănâncă, unde locuiesc, cum își petrec timpul liber, ce fel de relații sunt între ei, dacă sunt sau nu discriminați, ce i-a făcut să plece, ce i-ar convinge să se întoarcă. Puteți citi aici articolele pe care le-am publicat până acum pe Teleleu.eu.

Toți cei pe care i-am intervievat vorbesc despre aceleași lucruri, deși toți sunt diferiți: îi înfurie corupția, se tem de sistemul medical din România, îi dezamăgește că au trecut 30 de ani de la Revoluție și încă nu avem autostrăzi care să traverseze țara de la un capăt la altul, se plâng de serviciile publice și urmăresc mereu ce se întâmplă în România, deși sunt plecați de 2 ani, de 7 sau de 19.

„Acasă“ rămâne întotdeauna țara în care te-ai născut și în care te-ai format, în care trăiesc părinții și copiii tăi. Nu ai plecat niciodată de-adevăratelea atâta timp cât tot ce iubești mai mult este încă în România și te așteaptă. Dorul de țară al românilor pe care i-am întâlnit până acum în Spania este emoționant și subtil: o ie păstrată cu grijă în dulap, sarmalele și cârnații din congelator, o farfurie de ceramică de la Horezu, un grătar cu prietenii români pe terasa de pe bloc și o caserolă cu mici cumpărată de la magazinul românesc.

Ca să ducem la bun sfârșit acest proiect și să spunem poveștile românilor din diaspora, avem nevoie de sprijinul vostru, al cititorilor.
Goals
$1,242.34 of $1,875 per month
Cheltuielile noastre lunare sunt în jur de 1.875 de dolari, în funcție de câte nopți dormim în camping, câtă benzină consumăm și cât de scumpe sunt țările în care călătorim.

Bugetul nostru pe o lună pentru două persoane include: mâncare 300 dolari; camping 350 dolari (dacă dormim 10 zile/lună); motorină 350 dolari (încălzirea din autorulotă funcționează tot cu motorină); consumabile mașină (gaz, benzină pentru generator, chimicale WC) 90 dolari; taxe de drum, parcări și transport local 100 dolari; internet și telefon 115 dolari; spălat haine 50 dolari; consumabile imprimantă (hârtie, cerneală foto, timbre) 250 dolari; fond reparații mașină 100 dolari; asigurări de sănătate pentru călătorii în străinătate, carte verde și asigurare CASCO mașină 170 dolari.

Vor fi orașe în care nu vom putea parca oriunde și va trebui să stăm în camping, cum ar fi Barcelona, Madrid, Paris, Londra sau Berlin, iar acolo cheltuielile noastre vor crește: o noapte de cazare într-un camping din apropiere de Londra, de exemplu, e 56 dolari.

Singurele noastre surse de venit sunt donațiile cititorilor, mici colaborări cu diverse publicații și vânzările din cartea noastră, Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, care a apărut în noiembrie 2017 la editura Humanitas (iar vânzările de carte, după cum știți, nu-i îmbogățesc pe autori).

Așa că avem nevoie de sprijinul vostru, al cititorilor, ca să ne acoperim cheltuielile de drum și să lucrăm liniștiți la acest proiect, fără să ne îngrijorăm că luna viitoare nu vom avea bani de motorină.


1 of 1

Recent posts by Teleleu

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits