WWF-Romania

is creating Support for the Center for Orphan Bears

Select a membership level

Basic

$5
per month
Ai acces nelimitat la filmulețe cu ursuleții de la orfelinat, afli ce le place să mănânce, cum se joacă, de ce se cațără în copaci plus alte detalii despre programul de reabilitare și asiguri unui ursuleț hrana pentru o zi.

Standard

$10
per month
Ai acces nelimitat la filmulețe cu ursuleții de la orfelinat, afli ce le place să mănânce, cum se joacă, de ce se cațără în copaci plus alte detalii despre programul de reabilitare și asiguri hrană și îngrijire medicală pentru un ursuleț aflat în programul de reabilitare. 

Premium

$20
per month
Ai acces nelimitat la filmulețe cu ursuleții de la orfelinat, afli ce le place să mănânce, cum se joacă, de ce se cațără în copaci plus alte detalii despre programul de reabilitare și asiguri hrana zilnică pentru 4 ursuleți.

226

patrons

$2,030

per month

About WWF-Romania

WWF SUSTINE SINGURUL ORFELINAT DE URSI ORFANI DIN EUROPA


WWF este cea mai mare organizație de mediu la nivel mondial. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. De aceea, ne-am asumat ca vom avea grija de singurul orfelinat de ursi din Europa, care foloseste o metoda unica de reabilitare - conservarea instinctelor naturale. 

Un urs orfan nu are nicio sansa singur. Orfelinatul reprezinta singura sansa reala pentru el de a se intoarce si reintegra in salbaticie. Avem nevoie de ajutorul tau pentru a sustine costurile pentru hrana, personal, consumabile si multe alte lucruri pe care le invitam sa le cunosti in continuare.


ORFELINATUL PENTRU PUII DE URȘI ARE NEVOIE DE AJUTOR


Singura șansă de supraviețuire pentru puii de urs care rămân orfani în pădure, este reintegrarea lor în sălbăticie. Alternativa este sumbră: sunt prinși și duși în grădini zoologice, la circuri sau folosiți ca material de fotografii turistice și își petrec toata viața într-o cușcă de fier și beton, pentru amuzamentul unor oameni.

Acum poți schimba viitorul puilor de urs rămași orfani. De mai bine de 10 ani, în România, funcționează Centrul de Reabilitare a Urșilor Orfani. Început de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a țării noastre, Centrul a reușit să readucă sălbăticiei, mai mult de 100 de urși altfel pierduți într-un destin batjocuritor.

Deși este singurul Orfelinat de acest gen de pe continent unde puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați, toți partenerii tradiționali au încetat susținerea financiară lăsând viitorul ursuleților incert. Este rândul nostru, al fiecăruia dintre noi, să le oferim puilor de urs rămași fără mamă, sprijin și susținere. Începând de azi, viitorul orfelinatului depinde și de tine . Astfel, generațiile viitoare vor putea vedea ursul brun în sălbăticie și nu doar în magazinele cu jucării de pluș. Donația ta contribuie în mod direct la conservarea speciei – emblemă a Munților Carpați - Ursul Brun și poate ține porțile orfelinatului deschise și pentru alți ursuleți.

CUM POȚI SĂ AJUȚI?


Poți avea grijă de un urs orfan, cu doar 5$ pe lună. Îi va asigura hrana pentru o zi. Dacă îți convingi un pic mai mult de 5 prieteni să facă la fel, același pui de urs va avea hrană o săptămână. Cu 30$ lunar, poți spune chiar că în fiecare zi de marți, TU ești cel care hrănește un ursuleț.

Alege să transferi lunar, o sumă pentru a susține ursuleții orfani. Pe lângă hrană, fiecare urs are nevoie de îngrijire veterinară, spații securizate dar și de personal de îngrijire calificat și de monitorizare.
Pentru a supraviețui în condițiile actuale, Orfelinatul are nevoie în total de minim 3500$ în fiecare luna, iar pentru a crește capacitatea de găzduire și a fi pregătit pentru numărul din ce în ce mai mare de ursuleți rămași orfani, e nevoie de încă pe atât. Astfel, Centrul va putea să investească și în securitate, monitorizare și cercetare pentru protejarea speciei pe termen lung. a. Câți urși bruni există în România
?


România este țara în care trăieste aproape 40% din întreaga populație de urs de pe tot continentul. Sunt țari în Europa în care urșii sunt o specie pe cale de dispariție (Elveția are între 0-2 urși) sau în care ursul nu se mai găsește deloc în păduri (Ungaria este doar un exemplu). 


b. De ce ai susține orfelinatul?

Este important să știi că ursul este o specie cheie pentru întreg ecosistemul în care trăiește și de el depinde reglarea naturală a unor zone mari. Din acest motiv este o specie de prioritate maximă în conservare.

Până acum, Centrul de Reabilitare a Urșilor Orfani a salvat deja peste 100 de ursuleți. Dar mai există și un alt motiv pentru care Centrul, unic în Europa, trebuie susținut: eforturile de cercetare și practică ale lui Leo, au adus informații noi despre comportamentul speciei și rezultatele muncii lui contribuie enorm la cunoașterea și protejarea urșilor din întreaga lume. Metoda folosită este unică și rezultatele spectaculoase: a demonstrat faptul că ursuleții orfani pot deveni exemplare mature, sănătoase, învățând comportamentul sălbatic unii de la alții, atâta timp cât intervenția umană simțită este minimă.

Dar fără ajutorul tău, povestea orfelinatului se va încheia aici. Fără siguranța zilei de mâine, Leo nu va mai putea continua să ajute ursuleții rămași orfani. Susținerea ta este ACUM esențială.

c. De ce rămân puii de urs orfani?


Unul din cele mai mari carnivore încă în viață, ursul a căzut pradă defrișărilor de păduri care îi distrug habitatul și din păcate este în continuare victima fenomenului de braconaj ca trofeu sau pentru carne sau blană.

Mamele de urs, speriate de drujbe sau gonite de vânători, fug să scape și lasă în urmă ursuleți care nu pot alerga la fel de repede. Principala cauză pentru care ursuleții rămân orfani este de natură umană: defrișările, intervenția în păduri sau vânătoarea ilegala a ursoaicelor. Toate lasă în urmă pui de urs, încă prea mici pentru a se ascunde din fața pericolelor și fără nicio șansă de supraviețuire în sălbăticie.

În timp ce TU citești aceste rânduri, în orfelinat ursuleții din primul lor an de viață își caută mâncarea. Centrul este casă pentru două generații de pui de urs, unde vor crește în siguranță până se fac mari. Poți să ii ajuți și tu cu o donație lunară. Suma ajunge direct la Orfelinat pentru ursuleții care se pregătesc de iarnă.
d. Cum și de când funcționează orfelinatul? 


Orfelinatul a fost înființat de către Leo Bereczky acum 10 ani. El a pornit Centrul cu 3 pui de urs pe care i-a găsit în pădure părăsiți de către ursoaică. Centrul are acum 20 hectare și poate găzdui un maxim de 20 de ursuleți orfani.

Principiul de bază al orfelinatului este interacțiunea minimă cu omul, dar monitorizarea continuă din partea unui expert. Echipa de acum este formată din Leo și încă două persoane. Puii sunt hrăniți prin plasarea de mâncare în diferite zone din țarc, pentru a fi o experiență cât mai apropiată de cea din natură. Ca și în natură, unele tipuri de hrană apar ocazional în anumite perioade și foarte abundent în altele. Pe lângă hrană și protecție, în orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur și îngrijire veterinară. Odată ce părăsesc Centrul, sunt monitorizați prin colare pentru a urmări evoluția lor ca animale reintegrate în sălbăticie.

Ajută Centrul să își continue misiunea începută acum 10 ani, prin susținerea ta financiară lunară!

e. Ce costuri are orfelinatul? 


Pentru a acoperi nevoile de bază, hrană pentru ursuleții (numai mâncarea pentru un ursuleț costă în medie 4.000$ pentru 2 ani) și cheltuielile administrative (transport, electricitate) și îngrijire medicală, Centrul are nevoie de aproximativ 50.000$/an.

Centrul de Reabilitare a Urșilor Orfani ar putea primi și găzdui mai mulți ursuleti și în plus s-ar putea face investiții în lărgirea zonei, în sisteme de protejare a puilor de urs sau în monitorizare prin colare GPS (atât de importantă pentru analiza integrarii exemplarelor, înapoi în sălbăticie) dacă s-ar putea baza pe venituri de 10.000$/lună.

Fără un venit stabil, soarta Centrului devine la fel de incertă ca cea a ursuleților rămași fără mamă, în sălbăticie.


10.000 de prieteni ai naturii pot susține cu 1$/lună viitorul Orfelinatului. Și tu ești unul dintre ei!


***

FAQ:

1. CUM AJUNG BANII MEI LA URSULEȚI?

Folosim platforma Patreon pentru a reuși să aducem împreună cât mai mulți prieteni ai naturii. Patreon retrage suma aleasă pentru contribuții lunare, la începutul fiecărei luni calendaristice.
Platforma este plătitor de TVA și deci, în funcție de suma aleasă ca suport lunar, se va adăuga un procent de 20%. TVA. 

Dacă nu dorești să acoperi TVA-ul, dar ești hotărât(ă) să îi asiguri unui ursuleț, hrana pentru o zi, în fiecare lună, uite un exemplu de calcul:

1 zi de hrană/lună pentru un ursuleț = 30$.
Suma pe care ești dispus să o donezi = 30$ (include 25$ pentru hrană și 5$ TVA).
Astfel, în fiecare lună se va retrage din cont, valoarea finală de 30$.

Platforma Patreon este conectată la contul de PayPal construit de către WWF România pentru salvarea Centrului de Reabilitare a Urșilor Orfani.

2. POT SA MA OPRESC DIN A OFERI AJUTORUL MEU URSULEȚILOR ?

Sigur. Poți opri donația recurentă în orice moment consideri. Poți face acest lucru din contul tău de utilizator, fie de Paypal fie de Patreon.

***

Mulțumim în numele prietenilor pădurilor din România!
Goals
$2,029.59 of $2,100 per month
Salvăm șapte pui de urs!
Hrană și adăpost pentru șapte pui de urs, lună de lună.
7 of 16
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 3 exclusive posts
3
Links
By becoming a patron, you'll instantly unlock access to 3 exclusive posts
3
Links

Recent posts by WWF-Romania

How it works

Get started in 2 minutes

Choose a membership
Sign up
Add a payment method
Get benefits